Bernát, Felícia

Szabó Balázs diadalmaskodott Nürnbergben

2011.05.31. 10:15

Programkereső

A fiatal orgonista Liszt-játékát és Ligeti Hungarian Rock című művéből készített átiratát első díjjal jutalmazták az ION orgonaversenyen.

Németország legrangosabb és legnagyobb múltra visszatekintő orgonafesztiválja (Internationale Orgelwoche Nürnberg - ION) idén ünnepli fennállásának 60 éves jubileumát. Az orgonaverseny egykori győztesei mára európa vezető orgonistái, akik szinte kivétel nélkül a nürnbergi díjukkal alapozták meg karrierjüket. Különös öröm, hogy a 2011-es Liszt évben, a verseny történetében először ítéltek oda első díjat magyar orgonistának. Liszt Ferenc születésének 200 éves jubileuma alkalmából a verseny programjában központi helyet foglaltak el a magyar zeneszerző művei. A hattagú nemzetközi zsűri három fordulón keresztül teljes anonimitásban értékelte a versenyzők muzikalitását, technikai felkészültségét és rátermettségét. A versenybe beválogatott 14 orgonistának 300 év orgonazenéjével, három különböző orgonával, de leginkább a korlátozott felkészülési idővel kellett megküzdeniük.

Szabó Balázs
Szabó Balázs

A 200 éves és 60 éves kettős jubileum a verseny történetében egyedülálló eredményt hozott: a zsűri két első díjat adott ki, a második és harmadik díjat nem ítélték oda. A két első díjazott, Szabó Balázs és Sebastian Küchler-Blessing a Sankt Sebald templomban rendezett közös hangversenyét a Bajor Rádió egyenes adásban közvetítette. Szabó Balázs leginkább Liszt interpretációjával és Ligeti Hungarian Rock című művéből készített orgonaátiratával bűvölte el a közönséget. A verseny győztesei a legrangosabb európai fesztiválokra kaptak koncertfelkéréseket, többek között Bécs, Ottobeuren, Freiberg, Zürich és Schwerin világhírű orgonáin.

Szabó Balázs orgonaművész diplomáját Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte, majd ezt követően Németországban és Olaszországban tanult tovább. 2010-ben szerezte meg az orgona mestere címet a würzburgi Zeneművészeti Főiskolán prof. Dr. Christoph Bossert irányításával, Rómában és Trossingenben pedig az OrganExpert orgonaszakértői képzést zárta sikerrel. Több nemzetközi orgonaverseny díjazottja, Miskolc Város Nívódíjasa, Junior Prima díjas. Szabó Balázs vezetésével indul 2011 szeptemberében a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen az orgonaszakértő képzés. A budapesti közönség legközelebb november 23-án hallhatja játékát a Művészetek Palotájában, ahol mesterével, Christoph Bosserttel Liszt és Bach műveiből adnak közös hangversenyt, amelyről Szabó Balázs az Edu-Art magazinnak adott interjújában így nyilatkozott: „Már nagyon várom ezt az alkalmat, hiszen többször játszottunk már együtt, de otthon még nem, ezért számomra különleges lesz a diplomakoncertem után ismét a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben fellépni. Nagyon megtisztelő a felkérés, hogy a Liszt-évforduló közelében vele adhatok koncertet."