Eszter, Eliza

Ifi Géniuszok az Aulában

2011.06.04. 10:02

Programkereső

A Pécsi Országos Színházi Találkozó alatt hagyományosan bemutatkoznak a művészeti felsőoktatási intézmények hallgatói. Az idei jelszó: a közösségi háló.

Június 10. és 17. között több kiállításra kerül sor. Selection címmel a Nappaliban a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Kommunikációs és Művészeti Karon tavaly indult fotográfia szak elsőéves hallgatóinak legjobb munkáiból látható tárlat. A Színház téren a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Bercsényi Építész Szakkollégium, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar, a Széchenyi István Egyetem (Győr) és a Debreceni Egyetem Műszaki Kar közösen hoz létre alkotást: "Közösségi háló: abszurd fogalom, a közösség és a háló jelentéstartalma közel azonos. Mindkettő olyan rendszer, mely pontokból és kapcsolatokból áll. Egyszerűsítsünk! Legyen a közösség, az emberek közössége, amely megszámlálhatatlan egymásra épülő rendszerből épül fel. Létezik ennek a rendszernek egy leképezése - virtuálisan. Hogy mi hajtja? Az emberi kíváncsiság - ami végtelen. Építészek lévén szeretnénk térré formálni egy ilyen rendszert és egy hétig belevonni az embereket. Budapest, Debrecen, Győr, Pécs és Sopron építészhallgatói, egy olyan installációra hívunk mindenkit, melyben a főszerep emberé."

Ifi Géniusz az Aulában - Budapest Tánciskola
Ifi Géniusz az Aulában - Budapest Tánciskola

Június 10-től 18-ig  a Pécsi Nemzeti Színház oldalfalára festenek a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói. A MOME animációs kurzusai egyesítik a tradicionális alkotói folyamatok gyakorlását és a digitális eszközök használatát. A hagyományos animációs technikák (stop-motion, báb, rajzfilm, papírkivágás) és mozgatási metódus az újmédia eszköztárával vegyítve jelenik meg az oktatásban. Idén az utóbbi évek legjobbjaiból nyújtanak válogatást a színház oldalfalára vetítve, amelyeket a versenyprogramokra várva vagy azok alatt alatt lehet megnézni.

A HattyúHáz Galéria ad otthont június 11. és 17. között a Magyar Képzőművészeti Egyetem - Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar hallgatóinak idei kiállításához, ahol szintén a közösségi hálót a téma. A FaceWorld körbejárja azokat az előnyöket és hátrányokat, előzményeket, következményeket, hatásokat, ellenhatásokat, azaz mindent, amire a Facebook hat, és ami visszahat rá.

Ezzel párhuzamosan a Zálogházban a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói legfrissebb munkáikból rendeznek tárlatot. Az egyetem Design Intézetének és Média Intézetének különböző szakjain készült alkotásokat új szempontból tekinthetik meg az érdeklődők az erre az alkalomra készült installációs rendszerben.

A képzőművészeti alkotások mellett koncertekre is sor kerül. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói sokadik alkalommal rendeznek örömzenét, mindenki számára nyílt jam sessiont a POSzT-on. Június 13-án este a Művészetek Házában a jazztanszak hallgatóihoz bárki csatlakozhat, aki hangszert hoz. A repertoáron a jazzstandard-irodalom ismert darabjai szerepelnek.

Pécsi Nemzeti Színház - POSzT 2010
Pécsi Nemzeti Színház - POSzT 2010

Június 16-án a Magyar Táncművészeti Főiskola moderntánc osztálya improvizál a megújult Kossuth téren. A mozgás nyelvén reflektál az új térformákra, nagy színpaddá  alakítva a teret, ahol szabadon játszhat test és gondolat.