Eszter, Eliza

A POSZT-on és külföldi vendégjátékokon az SZFE hallgatói

2011.06.07. 16:06

Programkereső

Két versenyprogramban - a XI. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT), valamint a varsói Színiiskolák Nemzetközi Fesztiválján - adják elő a Színház- és Filmművészeti Egyetem IV. éves színművész hallgatói vizsgamunkáikat, Kiss Anikó II. éves koreográfus hallgatót pedig a belgrádi Koreografskih Minijatura Fesztivál hivatalos mezőnyébe hívták meg.

Az idei POSZT versenyprogramját százhatvan előadásból választotta ki a háromtagú szakmai zsűri, amelyben a Színház- és Filmművészeti Egyetem IV. évfolyamos színművész szakos hallgatóinak (osztályvezető: Máté Gábor) Félelem és macskajaj a Harmadik Birodalomban című vizsgamunkája is szerepel. A június 9-től 10 napon át tartó rangos szakmai fesztiválon tizenöt produkció verseng majd egymással, amelyeket három különböző zsűri értékel. A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói kolozsvári, sepsiszentgyörgyi, debreceni, egri, valamint pécsi színházak előadásaival, illetve a budapesti Bárka Színház, HOPPart Társulat, a Katona József Színház, Nemzeti Színház, Pintér Béla és Társulata, Vígszínház darabjaival versenyez. A Zsótér Sándor rendezésében színpadra állított Félelem és macskajaj a Harmadik Birodalomban 2010 novembere óta látható az Ódry Színpad műsorán, a mustrán pedig június 12-én tekintheti meg először a pécsi közönség.

A IV. éves színművész osztály hallgatói Varsóban is bemutatkoznak, ahol június 28-án a Színiiskolák Nemzetközi Fesztiválján, a MFST ITSelF versenyprogramjában lesz látható a McDonagh-gyakorlatok című darab. A fesztiválon a versenyprogram mellett fringe-programok, közönségtalálkozók és professzionális workshopok teszik lehetővé, hogy a különböző országok fiatal színházi alkotói párbeszédet kezdeményezhessenek egymással, tapasztalatokat cserélhessenek. A McDonagh-gyakorlatok című előadás olasz, spanyol, kínai, dél-koreai, lengyel, szlovák, angol és amerikai egyesült államokbeli előadásokkal verseng a fesztivál fődíjáért.

A belgrádi XV. Festival Koreografskih Minijatura versenyprogramjába hívták meg Kiss Anikót, a II. éves színházrendező - fizikai színházi koreográfus osztály hallgatóját (osztályvezetők: Horváth Csaba, Lukáts Andor) Relief című kilenc perces koreográfiájával. A fesztivál a kortárs tánc népszerűsítését szolgálja, valamint áttekintést nyújt a legújabb táncirányzatokról.

A Kiss Anikó által koreografált Relief az 1990-es évek balkáni térségben lezajlott háborúk eseményeire reagál. Az alkotó ebben a női szólóban a tánc- és filmművészet egymásra hatását vizsgálja. A koreográfiát előadó Gyulai Júlia táncának háttereként az OSA Archívum videotárából válogatott képeket vetítenek, amelyek egy háború valóságáról, és brutális következményeiről adnak tanújelet. Az előadást június 25-én tekintheti meg a belgrádi közönség.

A külföldi vendégjátékok a Polgár Krisztina Emlékalap támogatásával valósulnak meg.