Etelka, Aletta

Szabó Ildikó sikere Portóban

2011.07.13. 15:37

Programkereső

Július 3-8 között rendezték meg a 2. Guilhermina Suggia Emlékversenyt, melynek egyik döntőse lett a magyar csellista, a megmérettetés legfiatalabb tagjaként.
Szabó Ildikó
Szabó Ildikó

A versenyen a legrangosabb európai főiskolák által nevezett gordonka szakos hallgatók vehettek részt. Az első fordulóba jutásért felvételt kellett készíteni és kiküldeni, a zsűri ez alapján döntött arról, hogy kik utazhatnak Portóba, a második fordulóba. A kiválasztott nyolc versenyzőnek ötven perces szólóest-műsorral kellett készülnie. A 18 éves Szabó Ildikó, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Különleges Tehetségek Osztályának hallgatójaként, a verseny legfiatalabb - és egyben egyetlen hölgy-versenyzőjeként - műsorával nagy sikert aratott, és kiérdemelte a döntőben való szereplés jogát. Ehhez egyébként nem csupán jó szereplés kellett, hanem esszé is az elhangzó darabokról, a műsorválasztás indoklásával.

Ildikó a döntőben - ahova rajta kívül még ketten jutottak - Sosztakovics Esz-dúr gordonkaversenyét játszotta a Portói Szimfonikus Zenekar kíséretével. A verseny egyetlen díját a londoni Guildhall School of Music and Drama növendéke nyerte, a döntő másik résztvevője a Dán Királyi Zeneakadémia hallgatója volt.