Antal, Antónia

Nemzetközi muzsikustábor Balassagyarmaton

2011.07.21. 09:00

Programkereső

Tíz országból száz fiatal hangszeres muzsikus érkezik Balassagyarmatra a szerdán kezdődő és július 31-ig tartó nemzetközi muzsikustáborba.

"Ez az egyik legjelentősebb nyári kurzus, ahol a résztvevők sikereket értek már el különféle versenyeken, a hazai és külföldi professzorok pedig sokféle zenei-pedagógiai műhelyt képviselnek" - mondta Ember Csaba, a szervező Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója kedden az MTI-nek. Mint kifejtette, a mindennapos zenei műhelymunkára hangversenysorozat épül, amely üdítő programokat kínál az érdeklődőknek a turistaszezonban. Lesz a koncertek között kortárs és kamarazene, musical, nagyzenekari est, előadói verseny, és Tolnay Klári zongoráját is megszólaltatják a mohorai emlékházban. A tíz nap zárásaként gálakoncertet rendeznek, amelyen a nemzetközi muzsikustábor tanárai és hallgatói lépnek fel. Több nemzetközi verseny győztese, a Junior Prima díjas Banda Ádám - aki éppen a muzsikustáborral egyidős - mesterével, Perényi Eszterrel közösen adja elő Bach hegedűkre írt kettősversenyét.

Nemzetközi muzsikustábor
Nemzetközi muzsikustábor

A balassagyarmati tábor musical szakán a korábbi években olyan tehetségek tanultak, mint Vastag Csaba, de több alkalommal tanult itt Vásáry André is. Az idei muzsikustábor résztvevői tizenhat szakon képezhetik magukat a zongorától a klarinéton vagy a cimbalmon át a kürtig, de tanulnak beszédtechnikát, és lesz karmesterkurzus is. A tanárok között lesz Madarász Iván zeneszerző (kamarazene), Perényi Eszter (hegedű), Szokolay Balázs (zongora), valamint Déri György (gordonka).