Ervin

Tehetség, gondolat, szervezés és pénz

2011.08.05. 15:59

Programkereső

A sárospataki Crescendo Nyári Akadémián minden összejött, hogy augusztus 6-án bemutathassák Donizetti Szerelmi bájitalát.

Egy teljes operaelőadás létrehozása sem anyagi, sem művészeti szempontból nem könnyű feladat. A Crescendo Nyári Akadémiának azonban összejött: augusztus 6-án Sárospatakon mutatják be G. Donizetti Szerelmi bájital című operáját. A szervezők reménykednek abban, hogy kedvező lesz az időjárás, és az előadást a csillagos ég alatt, a Rákóczi-várban tekinthetik meg az érdeklődők.

A Crescendo Nyári Akadémia nemzetközi összefogás erdeményeként jön létre immár nyolcadik éve, és ez az összefogás teszi lehetővé, hogy a sárosptakiak teljes operaelőadást láthassanak városukban. Két évvel ezelőtt Haydn Le pescatrici című operáját mutatták be a Crescendo Nyári Akadémia diákjai, az idén pedig Gaetano Donizetti Szerelmi bájital című operáját állítják színpadra a Rákóczi-várban.

Szerelmi bájital Sárospatakon
Szerelmi bájital Sárospatakon

A kéthetes intenzív próbaszakasz után a szereplők, a kórus és zenekar ma már a Rákóczi-várban készülnek a holnap esti főpróbára és a szombati bemutatóra. A Crescendo Nyári Akadémia diákjaiból és Miskolci Camerata zenészeiből összeállt zenekart Paolo Paroni olasz karnagy vezeti, az énekeseket pedig az amerikai Teresa Moyer rendezőasszony segíti a karakterfomálásban és történet elmesélésében. A közös nyelvet a partitúra és a zene képezi, hiszen mind a zenekari tagok, mind az énekesek a világ különböző pontjairól jöttek.

Mi kell egy operaelőadás létrehozásához? „Tehetség, gondolat, szervezés és pénz" - mondja a Crescendo Nyári Akadémia operamenedzsere, Mátrai Diána. A zenekart, az énekeseket, a karmestert, a rendezőt, a díszlettervezőt, a jelmeztervezőt, a korrepetítorokat, statisztákat, a háttérmunkásokat már nem is említi, hiszen egyértelmű, hogy rájuk is szükség van.  S hogy mi kell még? Kell a zene, a csodálatos szerelmi történet és a fiatalok üdesége, nyilatkozta Teresa Moyer rendezőasszony. Timothy Bentch, a Crescendo Nyári Akadémia művészeti vezetője pedig hozzátettei, hogy kell a közös akarat, és az áldás, mely az emberi erőfeszítést megsegíti.

Szerelmi bájital Sárospatakon
Szerelmi bájital Sárospatakon

Gaetano Donizetti: L'elisir d'amore (Szerelmi bájital)

2011. augusztus 6. szombat, 20.00 óra

Sárospataki Rákóczi-vár udvara

Nemorino: Gál Máté (HU)
Adina: Silvia Nagy (RO)
Belcore: Blas Canedo (USA)
Dulcamara: Maxim Sankirov (RU)
Giannetta: Yen Lin Chin (USA)
Dulcamara szolgái: Gradsach Zoltán (HU), Tóth Olivér (HU)
Il senatore: Gradsach Zoltán (HU)
La gondoliera: Hajdu Veronika (HU)

Közreműködnek: a Crescendo Nyári Akadémia hallgatóiból és tanáraiból alakult kórus és zenekar, illetve a Camerata Miskolc zenészei.

Betanító korrepetitor: Dallos Erika (HU)
Rendezőasszisztens: Kristin Smither (USA)
Jelmeztervező: Lisztopád Krisztina (HU)
Díszlettervező: Matthew Allar (USA)
Operamenedzser: Mátrai Diána Eszter (HU)

Karmester: Paolo Paroni (I)
Rendező: Teresa Moyer (USA)