Irén, Írisz

Foki Dániel: "Énekes vagyok"

2011.08.09. 12:11

Programkereső

Alig tizenkilenc éves, ám orgánumának érettsége, stílusismerete és előadói rutinja a harmincasokat idézi: nem csoda, hogy máris három rangos verseny győztese az ifjú szombathelyi bariton.

- Facebook-profilodon röviden és velősen így jellemzed magad: "énekes vagyok". Pontosan miből áll ez az énekes identitás? Mikor és minek a hatására kerülték közelebb az énekléshez? 

- Az éneklés felé a szakközépiskola első évében fordultam igazán komolyan, ez az érzés azóta csak erősödött. Az énekes identitás szerintem nemes egyszerűséggel abból áll, hogy az ember napi 24 órában ezzel foglalkozik. Ezt persze nem úgy értem, hogy reggeltől estig éneklek, de nekem személy szerint mindig e körül forog az agyam.

Foki Dániel
Foki Dániel

- Az éneklés mellett mivel töltöd szívesen a szabadidődet?

- Főleg sportolással. Nagyon szeretek úszni, és ez jól is jön, mert az énekléshez nem árt karbantartani a testet.

- Érettségiző fiúknál különösen ritka a képzett, férfias orgánum, sőt akadnak olyan férfi hangfajok, melyekre hosszú éveket kell várni, mire teljesen beérnek. Mikor fedezték fel kivételes hangi adottságaidat?

- Nem gondolom, hogy kivételes orgánumom lenne, bár való igaz, hogy ilyen korban ritka az érett férfihang. Persze nyilván az enyém sincs még teljesen kifejlődve. Vannak olyan "kollégák", akik az enyémnél sokkal érettebb, szebb színű hanganyaggal vannak megáldva. Én inkább - és ezt ne vegyék szerénytelenségnek - csak tudom, hogy hogyan és mit akarok a hangommal megmutatni, ezért engedelmeskedik.

- Milyen hangképzési iskola szerint edzed a hangod?

- Mindkét szakközépiskolai tanárnőm német énektechnikát tanított nekem, és a továbbiakban is ezt fogom alkalmazni. Ennél az éneklési módnál nagyon fontos a szöveg, míg az olasz bel canto technika inkább a dallamra helyezi a hangsúlyt.

- A zeneiskolákban általában a magánének-tanulást hangszeres tanulmányok előzik meg. Te miért kezdtél azonnal az énekléssel?

- Én is átestem hangszeres képzésen, de nem a zeneiskolán belül és inkább csak hobbi jelleggel. De most is szívesen játszom hangszeren, elsősorban zongorán.

- Miből áll a repertoárod most, és a későbbiekben milyen irányba szeretnél elmozdulni?

- A repertoárom jelenleg elsősorban német dalokból és Mozart operazenéjéből áll. Igazából az élőzene minden fajtáját kedvelem. Éppen olyan szívesen hallgatok Vivaldit, mint John Lee Hooker-t, vagy Ray Charles-t. De úgy gondolom, hogy a klasszikus zene, s azon belül is a dal és az oratórium való leginkább a hangomhoz. De természetesen az opera is érdekel, elsősorban Mozart és Rossini művei.

- Esetleg színpadi tapasztalattal is rendelkezel már?

- Az általános iskolában részt vettem pár házi előadásban, például egy Háry Jánosban. De igazi színpadi tapasztalatot a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban szereztem, ahol a Valahol Európában című darabban kaptam egy énekes mellékszerepet.

- Van-e szerepálmod?

- Természetesen. Például Jago, Don Giovanni, vagy Dandini a Hamupipőkéből. De leginkább Jochanaan, Richard Strauss Salome című zenedrámájából.

- Miért döntöttél úgy, hogy külföldön folytatod a tanulmányaid?

- Azért gondolkodtam külföldi egyetemekben, mert elsősorban tanárt és nem iskolát kerestem. Bécsben és Berlinben is remek tanárokat találtam, így döntöttem prof. Hanser mellett.

- Mikor hallgathat meg téged legközelebb, ha valaki nem hallott a Simándy-versenyen vagy a Jeunesses Ifjúsági Koncerten?

- Májusban volt egy önálló dalestem, szeptemberben ezt szeretném kis programbeli változtatásokkal megismételni. Erről pontosabb információkat még nem tudok mondani, de annyi már biztos, hogy szeptember 17-én Balatongyörökön rendeznek koncertet Simándy József emlékére, melyen a Simándy-verseny több helyezettje, s köztük én is fellépek.

Foki Dániel Szombathelyen született 1992-ben. Énektanulmányait a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskolában Őriné Kamarássy Henriettnél kezdte, ezután vették fel a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskolába. Itt tanára először Németh Zsuzsa, majd Czeller Krisztina lett. 2011. októberétől a Bécsi Zeneművészeti Egyetemen folytatja tanulmányait prof. Karlheinz Hansernél. 2009-ben az Országos Gregor József Énekverseny II., valamint az Országos Szakközépiskolai Énekverseny I. helyezettje lett, 2011-ben pedig megnyerte a Simándy József Énekversenyt.