Gábor, Karina, Ders

A Liszt-verseny döntőjének küszöbén

2011.09.17. 01:20

Programkereső

A nemzetközi megmérettetésre 14 ország 70 versenyzője jelentkezett, köztük 23 magyar. Mindenkit végighallgattunk, az elődöntő legjobbjairól pedig hangfelvételt is készítettünk.

A szeptember 19-ig tartó zongoraversenyre 14 ország 70 versenyzője jelentkezett, köztük 23 magyar zongorista. Ténylegesen végül csak 53-an jöttek el, de így is péntektől keddig tartott az elődöntő. Charles Rosent, az amerikai zongorista-zenetudóst kérték fel az elnöki posztra, szeptember 8-án ő nyitotta volna meg szóló zongoraestjével a versenyt, de sajnos betegség miatt nem tudott eljönni. Így Nagy Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára lett a hét tagú zsűri elnöke. Magyarországról még ketten dönthettek az ifjú tehetségek továbbjutásáról, Hamburger Klára, a Zenetudományi Bizottság alelnöke és Mocsári Károly zongoraművész, a Francia Liszt Társaság művészeti szaktanácsadója. A zsűri tagjai között ült még Rolf-Dieter Arens, német zongorista, a weimari Franz Liszt Zeneművészeti Főiskola rektora, William Fong zongoraművész Nagy Britanniából, Ick-Choo Moon koreai pianista és Elisso Virsaladze grúz származású művésznő, aki Oroszországot képviselte.

Liszt zongoraverseny 2011
Liszt zongoraverseny 2011

Az elődöntők során 20 percben Liszt életművéből szabadon választott műsorral mutatkoztak be a versenyzők. Az egyedüli kikötés az volt, hogy két etűdnek kellett szerepelnie a választott darabok között. Ezzel a szokásosnál sokkal szabadabb kezet adtak a fiatal tehetségeknek a művek kiválasztásához, így nem csak zongoratudásukról, de műsor-összeállítási készségükről, ízlésükről is számot adhattak. Természetesen a legtöbben slágerdarabokat hoztak, így például a Wilde Jagd transzcendens etűdöt a kitartó versenylátogatók több tucatszor is meghallgathatták.

Az induló 18 és 32 év közötti versenyzők színvonal-skálája bár aránylag széles volt, azért a döntő többség a felső egyharmadhoz tartozott. Így nem lehetett könnyű a zsűrinek kiválasztani azt a 12 zongoristát, akik továbbjutottak a középdöntőbe. A magyar indulók közül öten folytathatták a versenyt, Balázs János, Demény Balázs, Nicolas Namoradze, Takáts Márton és Taraszova Krisztina. Az oroszok közül hárman, Sergey Belyavskiy, Jelena Drozdova és Ilya Kondratiev jutottak tovább. Danylo Saienko ukrán zongorista, Shimanuki Megumi japán versenyző, Park Jin Woo koreai pianista és Alexander Ullman Nagy Britanniából kerültek még be a legjobb 12 közé.

A középdöntőben két részből állt össze a műsor. Az elsőben 21 dal közül választhattak a zongoristák, Szabóki Tünde, Wiedemann Bernadett, Pataki Potyók Dániel és Sólyom-Nagy Máté énekét kellett kísérniük. A második részben ismét teljes szabadságot kaptak, a legtöbben a Dante-szonátát helyezték előadásuk középpontjába. Mint utólag kiderült, a középső forduló első nap játszott a döntőbe jutott 5 versenyző közül négy, Balázs János, Sergey Belyavskiy, Ilya Kondratiev és Nicolas Namoradze. A középdöntő második napján már csak egy későbbi továbbjutó szerepelt, a brit Alexander Ullmann.

Nicolas Namoradze
Nicolas Namoradze
Balázs János Japánban
Balázs János Japánban

Mindkét továbbjutó magyar versenyzőnk a Zeneakadémia különleges tehetségek osztályának hallgatója volt. Balázs János csupán 22 éves, de már több nemzetközi versenydíjat is magáénak tudhat, többek közt a Nishinihon Nemzetközi zongoraverseny I. díját és a pécsi Nemzetközi Liszt Ferenc zongoraverseny I. helyezését. Elődöntős műsorán szerepelt többek között a La campanella Paganini-etűd és a Harmonies Poétiques et religieuses zongoraciklus 7. darabja, a Funérailles. A középdöntőben a két dal mellett még négy szólódarabot hozott, két átiratot és két zongoraciklusból származó művet. A Schumann-Liszt: Widmung és Auber-Liszt: Tarantella di bravura aránylag ritkaság számba ment a középdöntősök műsorán. Az Harmonies Poétiques et religieuses ciklus 4. darabja, a Pensée des morts sem hangzott el többször a középdöntőben, így csak a Villa d'Este szökőkútjai volt igazán „sláger" Balázs János műsorában.

Nicolas Namoradze, a 19 éves grúz származású zongorista is magyar színekben indult. Idegen hangzású neve miatt talán furcsállhatjuk, de csak addig, amíg megtudjuk, hogy 7 éves kora óta Budapesten tanul zongorázni, a Zeneakadémián a második évet kezdi idén. 2010 novemberében elnyerte az EU által finanszírozott tehetséggondozó program ösztöndíját, amely nemzetközi karrierjének elindításához nyújt segítséget. Elődöntős műsorát kizárólag Transzcendens etűdökből állította össze. A középdöntőben rendhagyó volt előadása, mivel nem a két kötelező dallal, hanem szóló zongoradarabbal indított, a Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen Bach kantáta variációkkal. Ezután következtek a dalok, majd a Scherzo und Marsch-sal zárta műsorát.

Liszt zongoraverseny 2011
Liszt zongoraverseny 2011
Liszt zongoraverseny 2011
Liszt zongoraverseny 2011

A döntő két orosz zongoristája Sergey Belyavskiy és Ilya Kondratiev, mindketten Moszkvában tanulnak. Belyavskiy, a verseny legfiatalabb művésze, még nincs 18 éves. Elődöntős programjában csupa népszerű Liszt-darab szerepelt, például a II. Magyar rapszódia. A középdöntőben már kevésbé populáris darabokat választott, a Schuber-Liszt: Der Müller und der Bach zongoraátiratot, a 9. Magyar rapszódiát és a Mozart-Liszt: Réminiscences de Don Juan operaparafrázist játszotta.

Ilya Kondratiev októberben lesz 23 éves, zongorajátékára a klasszikus orosz iskola energia- és erőteljessége volt jellemző. Az elődöntőben - akárcsak Namoradze - csak Transzcendens etűdöket játszott. A középdöntőbe a Fantasie und Fuge über das Thema B-A-C-H-t, a Schubert-Liszt: Gretchen am Spinnrade átiratot, a Schumann-Liszt: Frühlingsnacht átiratot és a IX. Magyar rapszódiát hozta.

Liszt zongoraverseny 2011
Liszt zongoraverseny 2011

A csütörtöki nap utolsó zongoristája Alexander Ullmann, 20 éves brit zongorista volt. Nemzetközi versenyek első helyezései mellett maga mögött tudhat 20 CD-felvételt is. Az elődöntőben két etűdje mellett az Au bord d'une source-ot játszotta a Zarándokévek svájci kötetéből. A középdöntőre két ismert és két kevésbé híres Liszt darabot hozott, a X. Magyar rapszódiát, a Harmonies Poétiques et religieuses 7. darabját, a Funérailles-t, az En Rêve-Nocturne-t és a Schlaflos!-t.

A döntők szeptember 17-én és 18-án lesznek a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében 15.00-tól illetve 19.30-tól. A délutáni koncerteken a h-moll szonátát fogják játszani, este pedig a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával a zsűri által kiválasztott zongoraversenyt adják elő a döntőbe jutottak. A versenyzők pontos beosztása és műsora ide kattintva található meg.

Szerzőnk természetesen a döntőket és a gálát is végighallgatja majd, beszámolójának második részét a Figaro 2011. októberi számában, illetve a nyomtatott megjelenést követően a Fidelio oldalain is olvashatják majd.