Béla

Pest Megyei Múzeumpedagógiai Tanévnyitó

2011.09.21. 10:23

Programkereső

Gönczi Tibor, a Gödöllői Királyi Kastély ügyvezető igazgatójának ötlete alapján a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ, a Pest megyei közgyűjtemények és a Gödöllői Királyi Kastély 2011. szeptember 23-án, pénteken rendezik meg az első Pest Megyei Múzeumpedagógiai Tanévnyitót.

A program célja, hogy átfogó képet adjon a tanároknak a Pest megyében működő összes kiállítóhelyről, ezek iskolák részére kidolgozott programjairól, illetve hogy a tanároknak ötleteket adjon az osztálykirándulások, múzeumi órák megszervezéséhez.

A program impozáns környezetben – a Gödöllői Királyi Kastélyban, az EU elnökség helyszínén kerül megrendezésre. A rendezvényre várják a művészetekre, történelemre/helytörténetre, néprajzra, természettudományokra szakosodott tanárokat, valamint az osztályfőnököket!

Mivel ez az első alkalom, hogy a megye közgyűjteményeinek közművelődési munkatársai ilyen szűk körben találkoznak egymással, a múzeumok képviselői lehetőséget kapnak arra, hogy bemutassák az intézményükben történt fejlesztéseket, közönségcsalogató beruházásaikat. Délután a múzeumpedagógusok közvetlenül a tanárokat szólítják meg – szekcióülésekben tájékoztatják kollégáikat az iskolai tantervbe remekül beépíthető foglalkozásokról, múzeumi órákról. A program végén az érdeklődő tanárok több bemutató tárlatvezetés közül választhatnak: bejárhatják a Grassalkovich-kastélyt, ellátogathatnak a Gödöllői Városi Múzeumba vagy a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága Régészeti Bázisára.

A rendezvényen a következő múzeumok vesznek részt: a házigazda Gödöllői Királyi Kastély, a Gödöllői Városi Múzeum, a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága 7 településről érkező intézményei, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum (SKANZEN), a százhalombattai ’Matrica’ Múzeum, a budaörsi Jakob Bleyer Helytörténeti Gyűjtemény, az érdi Földrajzi Múzeum, a Pest Megyei Levéltár.