Alfréd

Karvezetőverseny Liszt emlékére

2011.09.24. 22:05

Programkereső

Új tehetségek bukkantak fel a Liszt Ferenc tiszteletére megrendezett Fiatal Karvezetők 6. Nemzetközi Versenyén.

A Fiatal Karvezetők Nemzetközi Versenyét Magyarországon a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége, a KÓTA a Liszt Ferenc Zeneakadémiával, a Lantos Rezső Alapítvánnyal, az Europa Cantat-tal és az AGEC-cel közösen, 2001-ben alapította. Az eddigi hat versenyből kettő zajlott Budapesten illetve Pomázon (a Teleki-Wattay kóruskastélyban), a többit Tallinn-ban, Bécsben és Ljubljanában tartották.

KÓTA karvezetőverseny és konferencia - Theodora Pavlovics  - Simon Carrington – Kollár Éva (zsűritagok)
KÓTA karvezetőverseny és konferencia - Theodora Pavlovics - Simon Carrington – Kollár Éva (zsűritagok)

„Olyan muzsikusoknak hirdettük meg a versenyt, akik új műveket, érdekes módszereket akarnak megismerni, jó barátokat akarnak szerezni, és bátran megmérettetik magukat a rangos fórumon. Ez az alkalom tanúsítja szándékunk sikerét, hiszen az előző versenyek résztvevői közül ma már többen itt vannak közöttünk, a zsűri tagjaként, és számos fiatal szakember ma már hivatásos együttesek, iskolák és zenei intézmények élén áll, elismert művész a világ minden táján." - írta köszöntőjében Kollár Éva karnagy, a nemzetközi zsűri elnöke, aki a 2001-es első verseny óta eddig minden alkalommal a zsűri meghívott tagjaként értékelhette a rangos esemény résztvevőit. Akik végigkövették a három forduló változatos repertoárját, tudták, mire utalnak a köszöntő gondolatok, a 14 országból érkezett 17 tehetséges versenyző ugyanis valóban magas művészi színvonalon oldotta meg a feladatokat.

A Lantos Rezső Alapítvány által felajánlott fődíjat a 29 éves cseh Michal Hájek nyerte. A második helyezést elért finn Ruut Kiiski a KÓTA különdíját is elnyerte ezzel meghívást és előadói felkérést kapott a 2012-es Magyar Karvezető Konferenciára. A harmadik helyezett az olasz Matteo Valbusa lett. A hong kong-i Wing Wun Ipet a zsűri Bárdos Lajos: Libera me című művének hiteles előadásáért különdíjjal jutalmazta, amelyet a Zeneakadémia alapítvány adományozott. A Kardos Pál Alapítvány különdíját, amely a döntőben közreműködő Magyar Rádió Énekkara által legjobbnak ítélt karnagynak jár, a német Georg Hage kapta, míg Kocsis-Holper Zoltán a legjobb helyezést elért magyar versenyzőként a közeljövőben egy a cappella koncerten dirigálhatja a hivatásos kórust. Az Editio Musica Budapest Zeneműkiadó kottacsomag különdíját az orosz Ekaterina Antonenko viheti haza, és népszerűsítheti kórusaival a magyar szerzők műveit. Az Európai Kórusszövetség - Europa Cantat két különdíjat ajánlott fel. A győztes Michal Hájek kapott meghívást egy műhelyfoglalkozás vezetésére vagy társvezetésére az Europa Cantat következő, 2015-ös fesztiválján, a Noël Minet Fund ösztöndíját pedig a magyar Erdélyi Dániel használhatja fel 2011-2012-as európai karnagyi kurzusokon való részvételre.

KÓTA karvezetőverseny és konferencia - Erdélyi Dániel átveszi a különdíjat
KÓTA karvezetőverseny és konferencia - Erdélyi Dániel átveszi a különdíjat

 „'S úgy van az már mindig, sok ezer év óta: / Dalnok jő, dalnok megy, de örök a nóta.' Bodrogh Pál szavait Kodály Zoltán 1947-ben, Sirató ének című művében zenésítette meg. A kóruséneklés pedig olyan csodálatos, közös „nóta", amely a világ szépségére irányítja a figyelmet, olyankor is, amikor ezer gond vesz körül minket. Az énekkarok lelket-testet éltető muzsikájához azonban jól képzett, hivatásukat szerető karnagyok kellenek." -zárta le a versenyt a díjátadó ünnepség végén Kollár Éva, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA) elnöke.