György

Pécsi csapat nyert az érdiek szervezte Liszt-vetélkedőn

2011.10.01. 16:45

Programkereső

A pécsi Apáczai Csere János Nevelési Központ 1-es számú Általános és Művészeti Iskola győzőtt a felsősöknek szervezett országos Liszt-vetélkedőn 120 iskola 222 csapatát utasítva maga mögé.

A zenés ünnepséggel megkoronázott eredményhirdetés szerdán volt a döntő helyszínén Budapesten, a Művészetek Palotájában. Maga a verseny fél évvel ezelőtt kezdődött, ötletgazdája, kezdeményezője és fő szervezője az érdi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola. A versenyzők 10-15 életév közöttiek - azaz 5-8. osztályosok - voltak, a csapatok pedig 5 fősek, így 1110 gyereket - és persze számos felkészítő tanárt - mozgatott meg az országos vetélkedő, amely négy fordulóból állt. A döntőbe az eredeti tervek szerint 6 csapat jutott volna, de annyira szoros volt a mezőny, hogy a 3. fordulóban holtverseny alakult ki, és végül 7 csapat mérkőzött meg egymással szerdán abban, hogy melyikük tud többet a 200 éve született Liszt Ferenc életéről és zenéjéről. Utóbbi kicsit "könnyített" volt: csak olyan "versenyművek" szerepeltek a  tematikában, amelyeket a korosztály képes befogadni, így Liszt legbonyolultabb művei "nem játszottak" - tájékoztatták az MTI-t a szervezők.

Ahogy az elődöntő, úgy a döntő is szoros volt, annyira, hogy harmadik hely helyett két másodikat hirdettek ki. Az egyik "ezüstérmes" a vetélkedőt kezdeményezők csapata lett, az érdi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskoláé, a másik pedig az egri Lenkey János Általánosé. A díjazottak serlegeken és okleveleken kívül könyvjutalmat kaptak, de mindegyik döntős csapat részesült elismerő oklevélben. A díjátadó gála "alaphangját" Oravecz György zongoraművész adta meg Liszt Ferenc XIX. magyar rapszódiájával - és parádés játékkal. Dr. Kupper András országgyűlési képviselő, Újbuda polgármestere a rendezvény fővédnökeként kiemelte, hogy minden versenyző diák nyertes, mert "élettöbbletként" viheti tovább magában Liszt zenéjét.

Nem csak általános iskolások mérethették meg magukat idén: középiskolásoknak szervezett, a Jeunnesses Musicales Hungary által koordinált "Vándorélet" vetélkedő második fordulójánál tart, a döntőre december 10-én kerül sor a Müpában.