Csilla, Noémi

Veszelovszki Zsolt: „Szakma, ami tanulható”

2011.10.07. 11:39

Programkereső

A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola újonnan induló fesztiválszervező szakirányú továbbképzésének oktatói közül Veszelovszki Zsolt, a PORT.hu alapítója, a csoport vezérigazgatója első hallásra talán kakukktojásnak számít. Még akkor is, ha a fesztiválszervezésben van tapasztalata, a PORT.hu színpadokkal pedig szerte az országban találkozhatunk a legnagyobb zenei és összművészeti kulturális rendezvényeken.

Veszelovszki Zsolt
Veszelovszki Zsolt

- Az első kulturális programajánló, amit készítettél, egy nyomtatott lap volt még a Műegyetemen, a nyolcvanas évek elején, Heti ajánlat volt a címe. Milyen tartalommal?

- Csak a KISZ adhatott engedélyt a lapra, így az ő engedélyükkel, az egyetemi KISZ-lap mellékleteként jelentünk meg azokkal a máshol nem elérhető, alternatívnak számító programokkal, amik a Pesti Műsorban nem jelenhettek meg.

- Ez a kultúrafogyasztó Veszelovszki Zsolt vagy a businessman Veszelovszki Zsolt vállalkozása volt?

- Szerintem soha nem leszek businessman, ráadásul az pont nem az a korszak volt, úgyhogy egyértelműen a kultúrafogyasztóé. A Műegyetemen furcsa emberek jönnek össze, csak a mi karunkra jártunk vagy négyszázan, és gyorsan rájöttem, hogy valójában nem vagy nem csak műszaki ember vagyok, hanem valahol a kettő között.

- A PORT.hu indulásához azért műszaki-informatikai vénára is szükség volt, nem?

- Korábban is léteztek adatbázisok, de azok nagyon drágák voltak és nehezen hozzáférhetőek. Akkoriban, a kilencvenes évek közepén, már könnyebben lehetett adatbázisokat elérni, adatbázisokat építeni, és azokat publikálni, mert igaz, hogy gyerekcipőben járt, de mégiscsak elindult az internet. Egy számítógépen kívül más nem is nagyon kellett. Akik látták a jövőt, azoknak az érdeklődését felkeltette az oldal, a látogatóink például kezdetben jórészt informatikusok voltak, ma pedig már az idősebb hölgyek is nálunk böngésznek, de sokakat ez a kezdetben nem is foglalkoztatott. Jellemző, hogy a másik oldal, tehát az adatokat szolgáltatók, a programszervezők még sokáig papíron küldték az anyagaikat, sőt volt olyan filmforgalmazó, ahol már Wordben készült a műsor, de kinyomtatva adták ide vagy később, jelentős technikai előrelépést mutatva faxon küldték. Aztán persze az e-mail kora is elérkezett.

- A külföldi terjeszkedést mi indokolta?

- Magától adódónak tűnt az elejétől fogva, az adatbázis úgy készült már a kezdetek kezdetén, hogy az erre alkalmas legyen. 1995-1996-ban indult a PORT.hu, 1998-ban már nézegettük Romániát, 1999-ben a piacra léptünk, 2000-ben elindult a szolgáltatás. Olcsó volt megjelenni vele: készen volt a szoftver, a meglevő adatbázis körülbelül nyolcvan százaléka használható, és illeszkedett abba az ars poeticába is, hogy a különböző kultúrákat közelítsük egymáshoz.

- A fesztiválszervező képzésre szerinted miért van szükség?

- Az utóbbi évek tapasztalatai egyértelműen azt mutatják, fontos, hogy az irányítás minden szinten az alapokkal pontosan tisztában levő szakemberek kezében összpontosuljon. Az alapok, köztük a szervezési vagy marketingismeretek taníthatók, elsajátíthatók, erre persze rárakódik a munka közben szerzett gyakorlat. Azért tartom hiánypótlónak a képzést, mert a tíz-, esetenként százezres nagyságrendű tömeget megmozgató események rendezésének tudásbázisa az ötlet felmerülésétől a projekt lezárásáig és a végső értékeléséig, a PR- és marketingfeladatoktól a kifejezetten technikai részletekig összegezhető.

- Ki az, aki jó alany erre? Szerinted milyen kompetenciákkal kell rendelkeznie egy sikeres fesztiválszervezőnek?

- A szervezőkészség a legfontosabb, és nyilván az, hogy érdekelje a terület. Ezeken túl, azt gondolom, ez is egy szakma, ami tanulható.

- A PORT bár támogatóként és színpadaival erősen jelen van a hazai fesztiválokon, de nem szervez fesztivált. Mit fogsz te tanítani?

- Azért láttam fesztivált közelről: a Sziget internetes sátrát - a Sziget.hu Rt. vezérigazgatójaként - magam terveztem, a PORT.hu pedig évekig a Színház- és Táncsátor névadója volt, és a mellette levő kocsmát is üzemeltettük, három éve pedig videós anyagokat készítünk, így megtapasztaltam, hogyan épül fel a részterületekből egy rendezvény.  De utolsó előadóként nem elsősorban nem a PORT-ról szeretnék beszélni, bár a nemzetközi kitekintésről és kapcsolatokról mindenképp esik szó. Arról például, hogy egy fesztivált, akár egy nagyobbat, akár csak egy regionálisat, hogyan lehet átvinni a határokon, és hogyan lehet összerakni úgy a programot, hogy az a határ mindkét oldalán élők számára eltérő nyelv esetén is érdekes legyen, és ez milyen eltérő marketingtervet igényel.

- Jól veszem ki a szavaidból, hogy ezt a képzést "eurokompatibilisnak" tartod?

- Biztos vagyok abban, hogy az itt elsajátított tudással bárhol sikerrel el lehet helyezkedni. Természetesen vannak területek, amelyek a lokális szabályozásokhoz kapcsolódnak, ahhoz mondjuk, hogy mihez milyen engedélyt kell beszeretned, azonban a megszerzett általános alapokkal, a már említett szakmai bázissal nem csupán Magyarországon látok jövőt a leendő fesztiválszervezőknek.

A szakirányú továbbképzésre 2011. október 10. a jelentkezési határidő. A szakról további információkat a www.fesztivalszervezo.eu oldalon találhatnak.