Géza

Junior Prima Díj az Erste támogatásával

2011.11.08. 14:39

Programkereső

Idén már negyedik alkalommal adták át tíz fiatal, 30 év alatti újságírónak Magyar sajtó kategóriában a Junior Prima Díjat, melynek társalapítója az Erste Bank Hungary Zrt. A szakmai elismerés mellett anyagi támogatással is járó díjakat a Belénessy Csaba, Borókai Gábor és Kepes András alkotta zsűri ítélte oda a győzteseknek.

A Demján Sándor által alapított Prima Primissima Díjakat 2007-től kifejezetten fiatal tehetségek számára is odaítélik: a Junior Prima Díjakat először három kategóriában (tudomány, sport és oktatás) adták át, majd a Prima Primissima Alapítvány kezdeményezésére 2008-tól újabb kategóriákat - sajtó, képzőművészet, színház- és filmművészet, irodalom, építészet és építőművészet - hívott életre az alapítvány kuratóriuma. Az Erste Bank a Magyar sajtó díj társalapítójaként csatlakozott a kezdeményezéshez.

Junior Prima Díj 2011 - Magyar sajtó
Junior Prima Díj 2011 - Magyar sajtó

Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója a díj átadását követően elmondta: az Erste Bank örömmel állt a kezdeményezés mellé, és büszke arra, hogy hozzájárulhat tehetséges fiatal újságírók támogatásához. Manapság talán még a korábbi időszakoknál is érvényesebb az a megállapítás, hogy az információ valódi hatalom. Ezzel a hatalommal pedig felelősségteljesen élni is tudni kell. A szakmai megbecsülésen túl a díj hozzájárulhat az újságírók számára is oly fontos anyagi függetlenség biztosításához.

A Magyar sajtó kategóriában idén is tíz 30 év alatti fiatal újságírónak ítélte oda a zsűri a fejenként hétezer euróval járó elismerést: Galán Angéla (m1), Helmeczi Zoltán (MTI), Iványi Zsófia Barbara (Magyar Narancs), Kollányi Péter (MTI), Laky Zoltán (Heti Válasz), Ördög Nóra (RTL Klub), Palkó István (portfolio.hu), Pietsch Judit (MTI), Sipos Szilvia Anna (m1), Szegő János (Magvető Könyvkiadó).