Ágnes

Operaáriák a Szegedi Egyetem Tehetségpontján

2011.11.12. 13:16

Programkereső

Teltház előtt, opera- és operettrészletekkel mutatkozott be Lukács Angéla, a Zeneművészeti Kar opera mesterszakos hallgatója, az SZTE Tehetségpont tagja a Somogyi-könyvtár által szervezett Fiatal zenei tehetségek a könyvtárban című rendezvényen.

Egy Liszt-dallal, Verdi Traviatájának Violetta-áriájával, Mozart Idomeneo című operájából Elektra áriájával, valamint Szilvia belépőjével a Csárdáskirálynőből lépett a szegedi nagyérdemű elé Lukács Angéla. Az ifjú énekes főleg a drámai jellegű áriákat szereti, álma, hogy egyszer a Traviatában énekelhessen. Az újvidéki születésű Lukács Angéla a gimnáziumban kezdett foglalkozni a zenével, majd zenei középiskolát is végzett, most a Szegedi Tudományegyetemen folytatja tanulmányait. Énekelt már a Művészetek Palotájában, a Miskolci Nemzeti Színházban, a Szegedi Kisszínházban, az Újvidéki és a Szegedi Zsinagógában, valamint a Somogyi-könyvtárban és a Reök-palotában is. A Topolyai Országos Klasszikus Énekversenyen harmadik, az Országos és Nemzetközi Klasszikus Énekversenyen második díjat szerzett. Lukács Angéla főtárgytanára Andrejcsik István művésztanár.

Lukács Angéla a Somogyi-könyvtárban
Lukács Angéla a Somogyi-könyvtárban

A november 8-i rendezvény vendége Tóth Jonathan - a budapesti Madách Musical Tánc- és Zeneművészeti Iskola hallgatója volt, zongorán közreműködött Koczka Ferenc. A „Fiatal zenei tehetségek a könyvtárban" címmel meghirdetett délutánon Vajda Júlia, a Szegedi Nemzeti Színház Liszt-díjas magánénekese beszélgetett az ifjú tehetséggel. Vajda Júlia nemcsak alakításairól híres, hanem arról is, hogy különösen is szívén viseli a tehetségek patronálását, ezért tanítja is a fiatal énekművészeket. „Nagyon nehéz ma a fiataloknak, bár lehet, hogy nekem is nehéz volt, csak akkor megvolt egy kitaposott ösvény, amin haladtunk. Most mindenkinek magának kell megkeresni azt az utat, amihez a legtöbb tehetsége, affinitása van" - vallja az operaénekesnő.

Az SZTE Tehetségpont (http://www.sztehetseg.hu/) a Szegedi Tudományegyetem tehetséges hallgatóit gyűjti egy zászló alá azzal a céllal, hogy támogatási rendszere, valamint intézményekkel kialakított együttműködései révén egyengesse a kiváló egyetemisták pályáját, valamint minél jobb eredmények elérésére ösztönözze őket. A programot szervező Somogyi-könyvtár művészeti részlegén nagy hagyománya van a különböző zenei eseményeknek. A Zenei Album programsorozat évente több alkalommal a nagy elődök előtt tiszteleg ismert művészek közreműködésével, de az intézmény szívesen hív meg fiatal tehetségeket is.