Edina

Teljessé válik Liszt háromszöge a középiskolások vetélkedőjében

2011.11.15. 17:55

Programkereső

Weimar és Róma után az idősödő Liszt életében meghatározó harmadik városba, Budapestre vezeti a csapatokat a "Vándorélet" vetélkedő kilencedik fordulója.
Vándorélet, Liszt vetélkedő
Vándorélet, Liszt vetélkedő

A hullámokon járó Paulai Szent Ferenc Liszt által hangokba öntött legendáját sokan ismerik. Azt azonban már annál kevesebben tudják, hogy a zongoradarab vége felé Liszt idézi egy, a Szentről szóló 1860-as férfikari művét. A versenyzők a nyolcadik, római fordulóban megismerhették ezt a kórusmű-ritkaságot (melynek felvétele kiadott hanglemezen máig nem hozzáférhető), feladatuk pedig az volt, hogy megtalálják az idézet helyét a zongoradarabban. Megismerkedhettek továbbá a cecilianizmussal, a római katolikus egyházzene 19. századi reformmozgalmával, s feladatuk megoldásához cecilianista füllel kellett hallgatniuk Liszt Missa Choralisát. De szerezhettek pontokat azon párhuzamok felfedezésével is, melyek Liszt Via crucisa és a zeneszerzőre elementáris hatást gyakorló Albrecht Dürer keresztút-ábrázolásai között mutatkoznak.

A november 16-án kezdődő kilencedik forduló virtuális idejében Liszt visszatér a Pest-Budából Budapestté egyesült magyar fővárosba - ám a reformkor közéletének és kultúrájának legkiválóbb férfiúit már nem találja ott. Az ő emlékükre megkomponálja Magyar történelmi arcképek című sorozatát. A forduló valóságos idejében eközben ismét fölugrik az asztalra a titokzatos svájci műgyűjtőnő macskája, hogy gazdája iratait összekeverve újabb detektívmunkát szerezzen a csapatoknak, ezúttal épp a Történelmi arcképekkel kapcsolatban.

Liszt-karikatúra a Borsszem Jankóban
Liszt-karikatúra a Borsszem Jankóban

E zongoradarabok gyászát és Liszt kései stílusának szikárságát ellensúlyozandó, a versenyzők bepillanthatnak a Liszt-karikatúrákban nem szűkölködő korabeli élclapokba is. Ezt az érdeklődő nagyközönség is megteheti majd a forduló november 23-i lezárultát követően a http://vandorelet.hu honlapon.