Alfréd

Meghallgatás az Ifjúsági Világkórus 2012-es táborába és turnéjára

2011.11.18. 14:11

Programkereső

Kórusénekesi tapasztalattal rendelkező, amatőr és félprofi énekesek jelentkezését várja az Ifjúsági Világkórus (World Youth Choir) 2012-es nyári táborába és turnéjára, amelyre ezúttal Cipruson, Görögországban és Törökországban kerül sor. A magyarországi meghallgatást az Ifjú Zenebarátok Egyesülete (Jeunesses Musicales Hungary) és a Magyar Kóruskastély közösen rendezik, időpontja: 2012 január 17. A jelentkezés határideje: január 10.
Ifjúsági Világkórus
Ifjúsági Világkórus

A budapesti meghallgatás időpontja: január 17. kedd 14:00

Helyszín: Magyar Kóruskastély (Pomáz)

Jelentkezhetnek mindazok, akik:

- gyakorlott, de nem feltétlenül profi énekesek (kórustagok, zenei szakiskolába járók, stb.);
- Magyarországon élő, magyar állampolgárok (a határon túli, magyar nemzetiségű jelentkezők a meghallgatás lehetőségeiről informálódjanak Móczár Gábornál a ceec@eca-ec.org e-mail címen!);
- 2012. július 1-jéig betöltik a 17., de még nem töltik be a 27. életévüket;
- legalább középfokú szinten beszélnek angolul;
- elolvasták és elfogadták a jelentkezési lapon megadott feltételeket.

A meghallgatás anyaga:

- hangterjedelem bemutatása;
- blattolási feladat;
- a kötelező darab: Herbert Howells Requiemjének részletéből (letölthető innen) a jelentkező hangfajának megfelelő szólama;
- egy szabadon választott ária, műdal vagy népdal.

A darabokat tetszés szerint zongorakísérettel vagy anélkül is elő lehet adni. Azoknak a jelentkezőknek, akiknek nem áll módjukban saját zongorakísérőt hozni, a szervezők a helyszínen profi kísérőt biztosítanak.

A magyar zsűri tagjai:

Nagy Bernadett
Mészáros Péter
Somos Csaba

A jelentkezéshez az alábbi hat dokumentumot kell beküldeni legkésőbb január 10-ig:

- angol nyelvű jelentkezési lap kitöltve és aláírva (PDF-ben letölthető erről a linkről);
- angol nyelvű motivációs levél, amelyben a jelentkező maximum 15 sorban leírja, miért szeretne a Világkórusban énekelni (PDF formátumban);
- a kötelező formátum szerinti, angol nyelvű önéletrajz, amely tartalmazza a jelentkező zenei hátterét (minta Word formátumban letölthető itt);
- 1 db útlevélmásolat az érvényességet is tartalmazó oldalról (PDF formátumban);
- 1 db igazolványkép (JPG formátumban);
- a szabadon választott dal kottája az összes szólammal.

A jelentkezési anyagok beküldésének módja:

- postán a Pomázi Zenekastély Nonprofit Kft., Móczár Gábor (2013 Pomáz, Templom tér 3.) címre (a határidőig történő beérkezéssel!);
- e-mailben a music@choralcastle.hu címre (az összes dokumentumot a kért formátumban csatolva!).

Kérjük, mindenképp adjanak meg érvényes e-mail címet, illetve lehetőség szerint mobiltelefonszámot a jelentkezési lapon, mert a meghallgatás időpontjáról és helyszínéről ezeken a csatornákon keresztül küldjük az értesítést!

A nemzeti szintről továbbjutók közül a hazai meghallgatásról készülő hangfelvétel alapján rangos nemzetközi zsűri választja ki a kórusba kerülő énekeseket.

Az alábbiakban Nagy Bernadett, a World Youth Choir korábbi énekese, a nemzeti zsűrije tagjának ajánlását olvashatják:

"Az Ifjúsági Világkórus két részből áll, az első rész körülbelül egy 10-14 napos próbafolyamat, a második pedig a koncertturné. A próbafolyamat alatt tanulja meg a kórus a koncertanyagot, ennyi idő áll rendelkezésre a homogén kórushangzás kialakítására, a zenei, hangi és szociális egymásrahangolódásra. A próbafolyamat alatt napi 6-9 órát kell énekelni. Ez szinte megoldhatatlannak tűnik, ezért jó, ha az énekes még a próbafolyamat elött megtanulja az anyagot és felkészül a tudatos éneklésre. Előny, ha az énekes strapabíró hanggal és biztos énektechnikai tudással rendelkezik.

A második rész, a koncertturné bizonyos szempontból könnyebb és izgalmasabb, más szempontból nehezebb és kényelmetlenebb.
Ez alatt a két hét alatt minden nap egy másik városban kell koncertet adni. Ez azt jelenti, hogy reggeli után bőrönd be a buszba, több órás utazás, ebéd útközben, délután "sound-check", vacsora, színpad, ahol a legjobb formádat adod, és este hullafáradtan (és remélhetőleg elégedetten) bőrönd ki a buszból, hotel... Utána reggel minden kezdődik elölről!

Persze vannak enyhébb napok is, szabadidő, városnézés, kellemes programok, bulik, de alapvetően az az elvárás, hogy az ember rugalmas legyen és a megfelelö pillanatban össze tudja magát szedni mindenféle kényelmetlen körülmény ellenére is. Szárazon leírva nem is annyira vonzó ez az egész, de a közös koncertélmények, a közönség szeretete, a lehetöség más kultúrákba való bepillantásba, a fantasztikus karnagyok és az örökreszóló barátságok (nekem van ilyen) kárpótolnak minden kellemetlenségért...

A jelentkezőktől magas énekes tudás várható el. Ez azonban nem jelent automatikusan felsőfokú magánének tanulmányokat. Sokkal inkább olyan szólista attitűd szükséges, amely képessé teszi az énekest szólamalkotásra, érzékeny és sokoldalú vokális formálásra, egyben a leírt szólam magas fokú és állandó színvonalú megszólaltatására."

Az Ifjúsági Világkórusról, a turnéról és a kiválasztási folyamatról további információ: http://www.worldyouthchoir.org/.

Kérjük, a felhívást továbbítsa az intézményi kórusvezetőknek, énektanároknak, illetve énekeseknek!