Mátyás

Tenor a kontra-oktávban

2011.11.22. 17:05

Programkereső

Kayamar, azaz Magyaróvári Viktor olyan zenei képességekkel rendelkezik, amelyek átlagos ember, átlagos zenész számára egészen elképzelhetetlenek.

Egy énekes, aki játszi könnyedséggel blattol mindent, hangvilla híján gondolkodás nélkül megadja a tetszőleges kezdőhangot, s ha mindez nem volna elég, tenor létére minden zárlatot beénekel a basszus szólam alatt egy oktávval (tehát többnyire a kontra-fekvésben ... Ő Kayamar, azaz Magyaróvári Viktor.

Kayamar (Magyaróvári Viktor)
Kayamar (Magyaróvári Viktor)

A Zeneakadémia karvezetés szakán diplomázott fiatalember olyan zenei képességekkel rendelkezik, amelyek átlagos ember, átlagos zenész számára egészen elképzelhetetlenek: nem csupán abszolút hallása, hanem herzhallása van. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag minden hangot, amit talán legtöbben csak „zajnak" nevezünk, ő egészen pontosan zenei hangként értelmez. Így például a 72-es trolin utazva a jármű minden egyes búgását meg tudta határozni, saját bevallása szerint átlagosan maximum 2-3 herz eltéréssel.

Kivételes hallásához párosul egy speciális énektechnika is, amelynek segítségével Viktor jelenleg öt és fél oktáv hangterjedelemmel bír, így saját szerzeményeit akár négy-öt szólamban is képes elénekelni. Saját határait feszegetvén egy rekordkísérlettel, a világ legmélyebb basszus hangjának kiéneklésével is megpróbálkozott. Itt látható a felvétel arról, ahogy az Old Ship of Zion című spirituálé saját feldolgozásának végén szubkontra(!) Asz hangot énekel:

Viktor természetesen nem gondolja magát a világ legjobb basszistájának, ő csak darabokat ír, s elénekli azokat - Viktor ugyanis zeneszerzőként is aktívan tevékenykedik. Hatással van rá Monteverditől John Williamsig mindenféle klasszikus zene, éppúgy, mint különféle könnyűzenék - ő az Omega együttest és Bobby McFerrint emelte ki - de ugyanilyen zenét, s ilyeténképpen improvizációs lehetőségeket hall a villamos csapágyainak zörgésében is. Egy szólamot kitalál, felvételt készít, majd improvizálva felénekli a többi szólamot is, a kottaképet pedig elraktározza az agyában. A zeneszerzés nála tehát nem hosszas gondolkodás, elmélyedés folyamata, s rengeteg áthúzott, kijavított, telejegyzetelt kotta írásával járó tevékenység, hanem szinte minden esetben improvizáció. Legutóbb pedig egy Bobby McFerrin munkássága előtt tisztelgő darabbal jelentkezett honlapján ill. youtube-csatornáján:

Aki kategorizálni szeretné, nehéz feladat előtt áll: nem a klasszikus értelemben vett énekes,  nem operaszínpadra való, de nem is csupán zeneszerző; nem kifejezetten komolyzenész, de könnyűzenésznek sem mondható. Mindennek a határán mozog, mert minden zenéből, pontosabban minden hangból merít.

Mindez először lenyűgözi az embert, de felmerül a kérdés, hogy miért és mire is jó ez?

Viktor álma, hogy lemezt készíthessen saját maga által kitalált nyelven írt könyvéből, melynek zenéjét is maga szerezte (a történet főhőse a Magyaróvári Viktor név annagrammájaként felfedezett Kayamar Vorti Virgo névre hallgat), de persze koncerteken is szívesen megmutatná különleges adottságait, zenei világát. Eddigi eredményeiről és terveiről hamarosan interjúban kérdezzük Kayamart!