Sándor, Ede

Még lehet jelentkezni a Végh Sándor vonósnégyesversenyre

2012.02.03. 19:50

Programkereső

A több mint 40.000€ összdíjazású versenyre az új jelentkezési határidő 2012. február 20.

Végh Sándor születésének 100. évfordulójának kapcsán a NEFMI Kulturális Államtitkársága, a Zeneakadémia, a művész családja és tanítványainak kezdeményezésére megrendezendő nagyszabású rendezvénysorozat keretében 2012. június 4-11. között vonósnégyesversenyt szerveznek.

Végh Sándor projekt
Végh Sándor projekt

A verseny négy fordulóból áll: a DVD-n beküldendő demo felvételek alapján kiválasztott együttesek az első fordulóban Haydn, Mozart, Beethoven és Schumann kvartettjei közül választhatnak, a II. fordulóban fúgák és 20. századi darabok kerülnek terítékre. A III. forduló penzuma a 2011-es UMZF zeneszerzőverseny győztese, Tornyai Péter erre az alkalomra komponált műve és egy romantikus vonósnégyes, végül a döntőben - ahová csak négy kvartett juthat be - a Végh Quartett repertoárjának klasszikusai: egy kései Beethoven-vonósnégyes és egy Bartók-vonósnégyes közül választhatnak versenyzők. Az egyes fordulók kötelező és választható műveinek pontos listája megtekinthető a verseny honlapján. A közönség számára a fordulók ingyenesen látogathatók, és minden forduló egyenesben lesz követhető a http://www.veghsandor.com/ weboldalon.

A díjak a verseny nehézségéhez mérten bőkezűek: a győztes kvartett jutalma, a Végh Sándor-díj 20.000 euróval (árfolyamtól függően több mint hatmillió forinttal) jár, a 2. díj 12.000€, a 3. díjazott 8.000€-val gazdagodhat, a különdíj/közönségdíj pedig 1000€. A pénzdíj mellett a legjobbnak bizonyuló vonósnégyes tagjai magyar, osztrák, német és olasz impresszáriók által szervezett hangversenykörutakon vehetnek részt.

A tekintélyes nemzetközi zsűriben Végh Sándor legjobb magyar és külföldi tanítványai - Arvid Engegaard (Engegaard Kvartett, Camerata Salzburg); Gerhard Schulz (Alban Berg Kvartett); Valentin Erben (Alban Berg Kvartett); Stephan Goerner (Carmina Kvartett); Johannes Meissl (Artis Kvartett, ECMA); Rados Ferenc (zongoraművész, ZAK); Rolla János (hegedűművész, ZAK) - is helyet kapnak. A grémium elnöke Keller András (Keller Kvartett, Concerto Budapest - képünkön). A hegedűművész-karmester mesterére emlékező, archív felvételekkel illusztrált videointerjúnkból megismerhető gondolatait nemcsak a jelentkezők, hanem az érdeklődők figyelmébe is ajánljuk.

Keller András
Keller András

A jelentkezés feltételei:

- a kvartett tagjainak összéletkora 2012. június 1-én nem haladhatja meg a 128 évet
- a nevezési  díj (280€) átutalása
- ajánlással hitelesített demo DVD-felvétel, melyen az együttes egy Haydn- vagy Mozart-kvartett I. és II. tételét, valamint egy Mendelssohn-vonósnégyes gyors (I. vagy IV.) tételét játssza
-az online jelentkezési lap hiánytalan kitöltése 2012. február 20-ig.