Bernadett

Kezdheted!

2012.02.06. 16:21

Programkereső

Elindult a külföldön crowdfunding-ként ismert közösségi szponzoráció itthon is - mindez bármilyen kreatív ötlethez indulótőkét, a tőkének ötletet, a szakmáknak pedig nyitott kommunikációt jelent.

A Kezdheted.hu a kreativitás kibontakoztatásának kíván teret adni az új finanszírozási alternatíva megteremtésével. A crowdfunding-jelenség története a kilencvenes évekig nyúlik vissza, de csak az elmúlt években robbant be a köztudatba, és mára már egy alternatív gazdasági modellnek tekinthető. Elterjedését a Klickstarter népszerűsége segítette, ami a 2011-es évben százmillió dolláros forgalmat bonyolított és olyan sikersztorik kibontakozásának adott lehetőséget, mint a TikTok óraszíj.

Az amerikai mintára létrejött Kezdheted készítői tisztában vannak az ország gazdasági helyzetével, ám úgy gondolják, hogy épp a nehézségek jelentik a lehetőséget. Közel tíz kategórián belül bármilyen projektet befogad az oldal, ami értéket hoz létre és nem önös célokat szolgál (például nyaralásra vagy új ruhára persze nem lehet gyűjteni). A közösségi finanszírozás lehetőséget arra, hogy összefogással, egymási iránti érdeklődéssel és bizalommal, alulról szerveződve találjunk megoldást, hogy ne az erőforrások hiánya miatt ne valósuljanak meg a kreatív kezdeményezések. A Kezdheted.hu ennek kíván eszköze lenni - kérdés, Magyarországon is működőképes-e a modell.