Eleonóra

Megmérkőztek a konzis zenekarok

2012.02.08. 19:19

Programkereső

A szombathelyi és a pécsi, valamint a Szent István konzi zenekarai győzedelmeskedtek a VIII. országos zenekari versenyen.

 

A 2012. február 4-én a budapesti Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola és AMI által rendezett verseny célja a "konzis" növendékekből álló különböző zenekari formációk munkájának, eredményeinek bemutatása, a zenekari muzsikálás gyakorlatának erősítése. A szakmai megmérettetés mellett tehát a tapasztalatcserét is szolgálta a rendezvény, melyen külön értékelték a kamara- illetve szimfonikus zenekarokat, valamint a fúvósegyütteseket. A két kategóriában összesen tizenegy zenekar mérette meg magát, a budapesti szakközpiskolák mellett a pécsi, szombathelyi és debreceni konzik képviseltették magukat. A verseny zsűrijének elnöke Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester, tagjai Dohos László Liszt-díjas karnagy, valamint Popa Péter, a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének főtitkára voltak.

A Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola fúvószenekara, vezényel Makovecz Pál
A Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola fúvószenekara, vezényel Makovecz Pál

A vonós-/szimfonikus zenekar kategóriában megosztott első díjjal ismerte el a Paulik Ákos vezette szombathelyi Savaria Kamarazenekar és a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola vonószenekarának (karmester: Murin Jaroszláv) produkcióját, a harmadik díjat pedig a budapesti Bartók konzi szimfonikus zenekara (karmester: Bolyky Zoltán) kapta. A fúvósok között kiegyenlítettebb volt a mezőny: az első helyezést a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola fúvószenekara (vezényelt: Makovecz Pál), a második díjat a Bartók konzi Fúvószenekara (karmester: Kiss Zoltán), a harmadik helyezést pedig a Szilágyi Lajos által irányított Pécsi Művészeti Symphonic Band vihette haza. Karmesteri különdíjban Záborszky Kálmánt részesítette a zsűri. Gratulálunk!