Eleonóra

Fertődre költözik a Régi Zenei Napok 2012

2012.03.01. 18:35

Programkereső

Huszonhét év után új helyszínen, a megújuló Esterházy Kastélyban rendezik idén a régi zenei fesztivált és 2012. június 16-23. között.

A rendezvény keretében Nancy Argenta világhírű kanadai énekesnő Ingrid Attrot művésznővel, Rédai Csinszka kíséretével ad hangversenyt a kastély dísztermében. Az Orfeo Zenekar és Purcell Kórus a fertőszentmiklósi katolikus templomban Händel: Messiását szólaltatja meg, míg a Capella Savaria zenekar a soproni Szent György-templomban ad koncertet. Simon Standage és Nicholas Parle közös koncertje szintén a kastély dísztermében, míg a Pro Art Kvartett a Haydn-teremben hangversenyezik, az A. N. S. Chorus pedig a kastély kápolnájában mutatkozik be. Szólókoncerten lép fel Erik Bosgaard blockflöte művész, aki Hollandiából érkezik a fesztiválra. 

Simon Standage
Simon Standage

A fesztivál kísérő programja az elengedhetetlen mesterkurzusok sora. Másodszor tanít a fesztiválon Nancy Argenta énekművész, akinek két évvel ezelőtti kurzusa hatalmas sikert aratott. Sokadik kurzusát tartja Simon Standage hegedűművész Nagy-Britanniából. Idei kurzusának anyaga: Olasz és német zene a 17/18. századból. Első alkalommal látogat el a redezvényre Nicholas Parle csembalóművész Ausztráliából. A kurzus anyaga: 16/17. századi angol virginalisták, 16/17. századi spanyol és portugál szerzők és Rameau művei. A külföldi professzorok mellett Vashegyi György kamarazene és Széll Rita barokk tánckurzusára is várják a szervezők a fejlődni vágyó fiatalokat.

A fesztivál egyben a csodálatosan megújuló fertődi kastély első bemutatkozó rendezvénysorozata, ahol a közönség eredeti szépségében találkozhat Esterházy Fényes Miklós építészeti, képzőművészeti és zenei pompájával. Ekkor kerül sor a Múzeumok Éjszakáján Raffaello Esterházy Madonnájának fertődi "vendégségére" is, melyhez a fesztivál korhű zenei kísérettel csatlakozik. Ez a koncert lesz egyben az idei Régi Zenei Napok nyitó koncertje. A régienei fesztivál szervesen kapcsolódik Magyarország egyik legnagyobb uniós hátterű komplex fejlesztési projektjébe, melynek köszönhetően a monumentális műemlék-együttes eredeti szépségében megújul, és új funkciókkal gazdagodik.

Fertődi Esterházy Kastély
Fertődi Esterházy Kastély

A rendezvényhez hagyományosan kapcsolódó mesterkurzusok az idei évben: az ének, hegedű, csembaló, kamarazene és historikus táncok, melyekre a jelentkezési határidő: március 31. A kurzuskiírás és a jelentkezési lap letölthetők a Filharmónia Budapest honlapjáról.