Fábián, Sebestyén

Bandemonda: Új Liszt Ferenc Kamarakórus

2012.03.03. 14:51

Programkereső

Erdei Péter elsősorban frissdiplomásokból, illetve negyed-ötödéves zeneakadémista hallgatókból alapította meg az Új Liszt Ferenc Kamarakórust 2010. februárjában.

Erdei Péter Liszt- és Bartók-Pásztory-díjas karnagy, Érdemes Művész zeneszerető családban nőtt fel, s a zenével már kiskorában kapcsolatba került. Tanulmányai alatt egyre inkább kialakult benne a kóruséneklés szeretete, amelyet csak megerősített, hogy Gulyás György, a neves karnagy (többek közt a Debreceni Kodály Kórus alapítója) meghívta énekkarába. A Zeneakadémián főtárgyat Vásárhelyi Zoltántól és Párkai Istvántól, zeneelméletet Bárdos Lajostól, szolfézst Szőnyi Erzsébettől, ellenpontot Gárdonyi Zoltántól, zenetörténetet Kroó Györgytől és Szőllősy Andrástól tanult. 34 évig a kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet igazgatója volt, és évekig volt a Magyar Rádió Énekkara, a Debreceni Kodály Kórus és a Kecskeméti Pedagógus Énekkar karnagya. Gyakran kérik fel rangos nemzetközi fesztiválok és versenyek zsűrijében való részvételre, illetve mesterkurzus tartására (Arezzo, Bergen, Cambridge, Cork, Debrecen, Dublin, Hong Kong, Llangollen, Marktoberdorf, Oxford, Tours, Szingapúr). Az Ifjúsági Világkórus (World Youth Choir) karnagya is volt 2000-ben. Számos kortárs magyar kórusmű bemutatójának rádió- és CD-felvételén működött közre, és több elismerésben részesült e tevékenységéért.

Új LIszt Ferenc Kamarakórus
Új LIszt Ferenc Kamarakórus

A karnagy egy régi tradíciót élesztett fel: egykori tanára, Párkai István professzor 1963-1993-ig működő Liszt Ferenc Kamarakórusának hagyományát. Az új kórus repertoárját - a régihez hasonlóan - a közkedvelt, klasszikus művek mellett olyan darabok képezik, amelyeket a közönség ritkán hallhat, a műkedvelők valamivel nehezebben fogadnak be, például kortárs magyar és külföldi szerzők kórusművei. Lényeges hát a kórus szempontjából egy olyasfajta egyéni képzettség, egyéni tudás és kamarazenei érzékenység, amelyre a kórus építeni tud. Ezáltal olyan egységes és színes hangzás jön létre, amellyel sikeresen tudnak megszólaltatni komolyabb énektudást igénylő műveket is.

Az együttes munkája tehát magas színvonalat képvisel, a kórusban komoly minőségellenőrzés folyik. A bekerüléshez meghallgatáson kell részt venni, ekkor kezdődik a körülbelül három hónap próbaidő, melynek végén a jelentkező a kórus teljes jogú tagjává válik. Előfordulhat később is meghallgatás, illetve szükség van az otthoni munkára, a különösen nehéz repertoár, valamint a heti mindössze egy kóruspróba miatt. A munka viszont megéri a gyümölcsét.

Az Új Liszt Ferenc Kamarakórus első önálló fellépésére Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetemen került sor 2010. április 17-én. Azóta fellépéseiket folyamatos sikerek övezik.