Zsuzsanna

Crescendo Nyári Akadémia - immár kilencedszer

2012.03.22. 23:40

Programkereső

Több mint 200 diákot és közel 50 fős tanári gárdát várnak a szervezők a világ minden tájáról. Jelentkezni 2012. május 30-ig lehet.

A diákok a következő mesterkurzusokra jelentkezhetnek: ének, opera, szólóhangszer (hegedű, brácsa, cselló, nagybőgő, fuvola, oboa, klarinét, fagott, trombita, zongora, orgona), kamarazene, zenekar, karvezetés, ifjúsági kamarazene és szí­nészet. A Crescendo Nyári Akadémián a magas színvonalú művészi képzés mellett a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy fiatal diákjaiknak lehetőséget adjanak a művész életét érintő kérdések megvitatására, valamint arra, hogy a diákok és tanárok között jó kapcsolat alakuljon ki. Ennek érdekében a számos interaktív program mellett olyan oktatókat hívnak meg, akik a szakmai igényességen túl a tanítványokra teljes emberként tekintenek, és az akadémián nem pusztán tanárként, hanem magánemberként, családjukkal együtt vannak jelen. 

Crescendo Nyári Akadémia
Crescendo Nyári Akadémia

A 2012-es Crescendo Nyári Akadémia vendégtanára lesz a Julliard híres hegedűprofesszora, korábbi rektora, Stephen Clapp. Négy évtizedes tanári pályafutása mellett az Aspeni Fesztivál Kamara Zenekarának koncertmestere volt, és olyan előadókkal játszott együtt mint Itzhak Perlman, Pinchas Zukerman, Yo-Yo Ma, Brooks Smith és Jacqueline DuPré.  A vonósok tanári karában találjuk Judit Ermert német származású csellistát, a Ghenti Királyi Konzervatórium vezető vonósát, a Prima Junior díjas Rohman Ditta csellistát, és David Danelt, a Prágai Filharmonikusok hegedűművészét.

Körmendi Klára zongora mesterkurzusán 2012-ben kiemelt szerepet kapnak Debussy művei, születésének 150. évfordulója alkalmából. Körmendi Klára kurzusán a magyar és külföldi hallgatók megismerkedhetnek a klasszikus repertoár mellett a XX. és XXI. századi kortárs magyar zeneszerzők (Bozay Attila, Durkó Zsolt, Farkas Ferenc, Hollós Máté, Kocsár Miklós, Lendvay Kamilló, Sári László, Szokolay Sándor) legkiemelkedőbb zongoraműveivel, s a legkiválóbb fiatal előadók hangversenyen is kapnak fellépési lehetőséget.

A Crescendo Nyári Akadémia ének és opera tanszaka Európa egyik legrangosabb és legteljesebb nyári ének-kurzusát biztosítja diákjainak. Kiváló tanárok (Rosemary Hardy, Szabóki Tünde, Meláth Andrea, Timothy Bentch stb.) tartanak mesterkurzust, egyéni énekórákat, korrepetálást valamint német, olasz és francia dikciófejlesztő leckéket. Az Opera műhelymunka keretén belül, teljes jelenetek színpadra állítása révén a diákok a karakterformálás és jelenetépítés alapszabályait sajátíthatják el. Az opera tanszakos diákok, Paolo Paroni olasz karmester vezetésével, Purcell: Dido és Aeneas operáját állítják félig szcenírozott változatban, színpadra. A produkció a Zempléni Fesztivál részeként kerül bemutatásra.

Crescendo Nyári Akadémia - Nagy Szilvia (Adina)
Crescendo Nyári Akadémia - Nagy Szilvia (Adina)

A kamarazene tanszak résztvevői számára versenyt rendezünk, a legeredményesebb kamaracsoportok tagjai oklevelet kapnak, tárgyi jutalomban részesülnek, illetve fellépési lehetőséget kapnak a Crescendo Nyári Akadémia kiemelt hangversenyein, melyeken Martin Helmchen zongoraművész és Elisabeth Marie Hecker csellista mint vendégművészek vesznek majd részt.

Az akadémia második hetén kerül sor a Crescendo Fesztiválra, mely a diákoknak számos fellépési lehetőséget biztosít nyilvános hangversenyeken, opera- és dalesteken, valamint a záró gálahangversenyen. A gálahangverseny legkiválóbb előadója a Fesztivál-díjat veheti át, mely európai hangversenymeghívást tartalmaz.

A Crescendo Nyári Akadémia az idén is számos tandíjkedvezményekkel kívánja segíteni a diákok részvételét, melyről bővebb tájékoztatást a honlapján ad az érdeklődőknek. A jelentkezési határidő: 2012. május 30.