Eleonóra

Bemutatkoznak a ParlARTe KamaraSzimfonikusok

2012.03.24. 16:24

Programkereső

Csodálatra méltó az a lelkesedés és az a hozzáállás, ami Csóka Anitából sugárzik. Szinte egy pillantás alatt összehozott egy közel ötvenfős kamarazenekart és kórust szólistákkal. A Zeneakadémia folyosóján sétálva én is meghallottam, hogy a hallgatók az újonnan alakuló kamaraegyüttesről beszélnek. Sokan vagyunk kíváncsiak bemutatkozó koncertjükre, ami március 31-én, a Batthyány téri Szent Anna templomban lesz hallható, 19:30-as kezdettel.

Csóka Anita, a Zeneakadémia ének szakos hallgatója, ez év januárja óta gondolkodott azon, hogy új színfolttal gazdagítsa a magyarországi zenekarok palettáját. "Azért szerettem volna saját zenekart alapítani kórussal, hogy a saját utamat járhassam, és ne függjek senkitől. A szívem és vágyaim szerint szeretnék működni a zenében, így olyan kamaraegyüttest akartam létrehozni, melynek nem nagyon akad versenytársa a piacon, és olyan zenészekkel akartam együtt dolgozni, akik szintén szeretnének kitörni abból a bizonyos állóvízből..."

Csóka Anita
Csóka Anita

Anitának összesen másfél hetébe került, hogy megszervezze az első próbaidőpontot, kórust és zenészeket szerezzen. A zenekar többségét személyesen ismeri, a tagok közt jó barátai is vannak, de néhány zenészt Anita figyelmébe ajánlottak. A bemutatón Rossini Stabat Matere és Haydn Esz-dúr trombitaversenye fog felcsendülni, az utóbbiban Igricz Balázs működik majd közre. A Rossini-mű szólistái pedig: Szakács Ildikó (szoprán1), Csóka Anita (szoprán2), Alagi János (tenor), Labant Árpád Bence (basszus). A kórust vezeti: Pávai Gyopár, a zenekar állandó koncertmestere Diószegi Tamás, az est karmestere Bolyky Zoltán lesz.

Rossini Stabat Materét Csóka Anita már jól ismeri: "Tanulmányaim során sokat foglalkoztam ezzel a művel. Az énekvizsgámon is ebből a műből választottam oratórium-áriát, valamint kamara-énekórákra is ennek a műnek az együtteseit vittük. Korábban is teljesen odavoltam ezért a darabért, még a Szent István konzis éveim alatt is előadtuk Záborszky Kálmánnal és a Zuglói Filharmónia együttesével, akkor még a kórusban énekeltem. Úgy gondoltam, hogy bemutatkozó darabként ez a mű méltó lesz a zenekar tagjai és az énekesek tudásbeli színvonalának tükrözésére." Anita hozzátette még, hogy elég magasra tette a mércét, de biztos benne, hogy meg fognak birkózni a feladattal és a lehető legmagasabb színvonalon fogják kivitelezni a bemutatkozó előadást.

A zenekarok jelenlegi helyzetéről Magyarországon és saját esélyeikről így nyilatkozott az együttes vezetője: "Tudom, hogy a mai világban a komolyzenével foglalkozó együttesek helyzete nem túl rózsás, de úgy gondolom, hogy új koncepció és nemzetközi kapcsolatépítés segítségével a kamaraegyüttesünk virágzó jövő előtt áll! A célom, hogy profi, hivatásos együttest alkossak a barátaim (most már munkatársaim) segítségével. (...) Amennyiben a bemutatkozó koncertünk is sikeres lesz - ez persze nem is lehet másként (nevet - a szerk.), Ágoston Lászlóval, a MoltOpera alapítójával és vezetőjével lennének hosszú távú terveink, amelyekkel nemzetközi vizekre is eveznénk."

Bármennyire lehetetlennek is tűnik a helyzet zenekarok alapítása esetén, mindig boldogsággal tölt el az a pozitív hozzáállás és lelkes együttműködés, ami nélkül nem jöhetne létre profi előadás - a jókedv és az előadók egymás iránti kölcsönös tisztelete, szeretete megmutatkozik minden előadásban. Ezúton is sok sikert kívánok a sikeres rajthoz. Én ott leszek a legelső előadáson, biztosan sokan követik majd a példámat.