Mátyás

Még lehet jelentkezni a Fesztiválzenekar videópályázatára

2012.03.29. 16:39

Programkereső

A Budapesti Fesztiválzenekar felhívására a Strauss-műhöz készített filmeket várnak április 27-ig. Nevezni március 30-ig lehet.

A feladat (Fischer Iván szavaival):

"Arra kérem a diákokat, vagy diákcsoportokat, hogy készítsenek filmet Richard Strauss: Imigyen szóla Zarathustra című művéhez. Ehhez érdemes elolvasni Nietzsche azonos című művének fejezeteit, de nem az a cél, hogy a film akár ennek a szövegét, akár a zenét pontosan illusztrálja. Inkább azok az érzések, impulzusok jelenjenek meg a filmben, amiket a zene es a szöveg kelt a hallgatóban/olvasóban. Mint ahogy Strauss is szabadon követi Nietzsche gondolatait, ugyanúgy a film készítői is inkább saját reflexióikat fogalmazzák meg: jelenjen meg ezekben a zene hangulata, esetleg tartalma is, de személyesen, kreatívan, szabadon...."

Budapesti Fesztiválzenekar, bfz, Fischer Iván
Budapesti Fesztiválzenekar, bfz, Fischer Iván

Részletek:

Filmeket a mű egy-egy részéről várják az alábbi felosztás szerint:
1. rész: A darab elejétől a Grablied végéig, tehát a partitúra szerint 9 után a nyolcadik ütemig.
2. rész: A von der Wissenschaft tételtől a Genesende végéig, tehát a 9 után a nyolcadik ütemtől a 25 után a hatodik ütemig.
3. rész: A Tanzlied elejétől a mű végéig.

Az egész műről készült filmek (kb. 35 perc) között különdíjat osztanak ki, ezek nem vesznek részt a versenyben, természetesen ebben az esetben a készítő több alkotást is beküldhet, egy teljeset és a kiválasztott részeket is.

Részvételi feltételek:

A pályázaton magyarországi középiskolás diákok indulhatnak.
A pályamű lehet bármilyen technikával - akár mobiltelefonnal is - készített film, műfaji megkötés nincs.
A nevezés ingyenes.

Díjazás:

A pályázat első helyezettje részt vehet 2012. augusztus 26-28 között a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) Edinburgh-i turnéján, ahol werkfilmet forgathat, amit a BFZ honlapján/Facebook oldalán közzé tesznek. (A turnén résztvevők száma korlátozott, csapatok esetén 6 fő+kísérő tanár, egyéni versenyzők esetén a pályázó+1 fő kísérő felnőtt.)
A második helyezett elkísérheti a BFZ-t 2013 tavaszi pécsi koncertjére. (A turnén résztvevők száma korlátozott, csapatok esetén 6 fő+kísérő tanár, egyéni versenyzők esetén a pályázó +1 fő kísérő felnőtt).
A harmadik helyezett tizenkét tiszteletjegyet kap a Midnight Music koncertsorozat következő koncertjére.

Nevezési határidő: az eredeti határidő (március 15.) meghosszabbítva március 31-ig!

A filmek beküldésének határideje: április 27.

A pályázatról részletes információ, illetve a letölthető jelentkezési adatlap megtalálható a BFZ holnapján.