Zsuzsanna

Szalonkoncertekkel jelentkezik a Crescendo Nyári Akadémia

2012.03.29. 01:22

Programkereső

A Szervánszky Vonósnégyes április 6-án, a nyári egyetem tehetséges növendékei pedig április 20-án lépnek fel.

A Crescendo Nyári Akadémiát szervező Ének a Nemzetekért Kulturális Alapítvány 2012 januárjától magyar és határon túli fiatal művészeket mutat be új koncertsorozatai folyamán. A fellépők a 2004 óta megrendezendő Crescendo Nyári Akadémia résztvevői közül kaptak felkérést, műsoruk barokk, klasszikus és romantikus szerzők művei közül válogatott népszerű darabokból áll. A szalonkoncertek helyszínei között szerepel a nyári akadémia otthonát biztosító Sárospataki Református Kollégium, valamint Budapesten több külföldi kulturális intézet (Osztrák Kulturális Fórum, Cseh Centrum, Finn Nagykövetség). Bécsben a Collegium Hungaricum és a Crescendo Ausztria csatlakozott a kezdeményezéshez. 2012 áprilisától a Magyar Nemzeti Galéria is társult a felnövekvő művészgeneráció bemutatkozási lehetőségét segítő rendezvénysorozat partneréül.

Szervánszky Vonósnégyes
Szervánszky Vonósnégyes

A koncertsorozat április 6-i hangversenyén a Magyar Nemzeti Galériában este 20 órától a Szervánszky Vonósnégyes ad koncertet. A 100 esztendeje született magyar zeneszerző, Szervánszky Endre nevét viselő Szervánszky vonósnégyes 2009-ben alakult a Liszt Ferenc Művészeti Egyetem diákjaiból. A Quartet tagjai Stefkó Mihály, Laskay Zsuzsa, Krenedits Katalin, valamint a névadó leszármazottja, a Tokióban született, Londonban és Budapesten tanult Szervánszky Natasha. A koncerten J. S. Bach, Beethoven, Debussy és Schumann vonósnégyes tételei hallhatók.

Pálóczy Júlia
Pálóczy Júlia

Az április 20-án péntek este 6 órai kezdettel Finn Nagykövetségen rendezendő szalonkoncertre elsősorban a Crescendo Baráti Kör tagjait várják a szervezők, így szeretnének köszönetet mondani támogatásukért. Az est folyamán a Crescendo Nyári Akadémia tehetséges énekes, fafúvós és zongorista növendékei mutatkoznak be. Krum Enikő szoprán, a Pécsi Egyetem művészeti karának hallgatója, Meláth Andrea tanítványa. Több verseny díjazottja. Tavaly debütált a MÜPA Fesztiválszínházában. Bán Annamária fuvolista a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia végzős hallgatója, professzora a nemrég elhunyt Gyöngyössy Zoltán volt. Számos versenyen ért el különböző sikereket. Legutóbb a bukaresti Jeuness Nemzetközi Fuvolaverseny döntőse lett. Pálóczy Júlia a Bartók Béla Konzervatórium másodéves zongorista növendéke. Az Országos Bartók Béla Zongoraversenyen I. díjat nyert 2008-ban, majd a 2009-es Országos Négykezes Verseny I. helyezettje lett kamaratársával.

A szalonkoncertekre a belépés díjtalan, de a termek befogadóképessége miatt előzetes jelentkezéshez kötött, amelyet a Crescendo honlapján jelzett elérhetőségekre várnak.