Fülöp, Evelin

Meghirdették a Kodály Zoltán nemzetközi zeneszerzőversenyt

2012.04.02. 10:40

Programkereső

A Kodály Zoltán születésének 130. évfordulója alkalmából meghirdetett versenyre a pályázati határidő augusztus 1.

Kodály Zoltán születésének 130. évfordulója alkalmából a  Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem a Kodály Intézettel, valamint a Nemzetközi Kodály Társasággal együttműködve - Kodály Zoltánné védnökségével - meghirdeti az "In Memoriam Zoltán Kodály" Harmadik Nemzetközi Zeneszerző Versenyt.

Kodály Zoltán Zeneszerzőverseny
Kodály Zoltán Zeneszerzőverseny

A verseny kategóriái:

1. gyermekkari mű (egyneműkar): Eredeti, elsősorban a capella, 6-10 perces kórusmű. Legfeljebb három hangszer használata megengedett.

2. vegyeskari mű: Eredeti, elsősorban a capella, 16-20 perces kórusmű. Legfeljebb három hangszer használata megengedett, amennyiben a hangszeres közjátékok időtartama nem haladja meg a darab teljes hosszának 15%-át.  

Nevezési feltételek:

- A versenyre kiadatlan, nyilvánosan még el nem hangzott művel lehet nevezni.
- A versenyen bármilyen életkorú és nemzetiségű zeneszerző részt vehet.
- Egy szerző kategóriánként csak 1 művel pályázhat.
- A pályaműben magyar, latin, vagy angol nyelvű szöveg használható fel, amely lehet vallásos, világi, vagy népi eredetű. A szöveg eredetét pontosan jelölni kell. Amennyiben a szerző még él, írásos engedélye szükséges, melyben hozzájárul műve felhasználásához.
- A pályaműveket 5 példányban kell benyújtani. A kották nem fedhetik fel a szerző nevét vagy nemzetiségét; mind a borítékra, mind a kottákra egy jelige kerüljön azonosítás céljából.
- A fentiekkel együtt egy a választott jeligével ellátott, lezárt borítékot is postázni kell, mely tartalmazza a szerző nevét, email címét, teljes postai címét, önéletrajzát, és egy fényképet. Amennyiben szükséges, a felhasznált szöveg szerzőjének írásos engedélye is ebbe a borítékba kerüljön. A borítékokat egy magyar közjegyző jelenlétében bontják fel.
- A szervezők fenntartják a jogot arra, hogy kevés számú jelentkező esetén elálljanak a verseny megrendezésétől.
- Kottákat a szervezők nem küldenek vissza.

A pályaművek postára adásának határideje: 2012.augusztus 1.

Pályaművek elbírálása: A pályaműveket elismert nemzetközi zsűri fogja elbírálni. A zsűri döntése végleges, fellebbezésnek helye nincs.  

Díjak:

Gyermekkari mű kategóriában:
1. díj - 1000 euro
2. díj - 700 euro

Vegyeskari mű kategóriában: 
1. díj - 2500 euro
2. díj - 2000 euro

A díjak visszatarthatóak, vagy megoszthatóak. 

Eredményhirdetés és gálakoncert:

Az eredményeket az interneten teszik közzé 2012. október 10-én vagy röviddel azután. Az ünnepélyes eredményhirdetésre 2012. december 13-án Budapesten, a Művészetek Palotájának Bartók Béla Nemzetközi Hangversenytermében rendezett gálakoncerten kerül sor, ahol elhangzanak a nyertes pályaművek is. A díjnyertes műveket a Magyar Rádió Gyermekkórusa és a Magyar Rádió Énekkara fogja előadni. A gálakoncertet a Magyar Rádió közvetíti. A díjnyertes műveket kiadja az Editio Musica Budapest.

A verseny művészeti igazgatója: Erdei Péter 

A pályaműveket az alábbi címre kell beküldeni:

Kodály Zoltán Emlékmúzeum, H-1062 Budapest, Andrássy út 89.

További információ: 

e-mail: kodalymuzeum@lisztakademia.hu, telefon: +36 1 352-7106 vagy +36 76 481-518

A felhívás angol nyelven itt olvasható.