Júlia, Rita

Így állítják színpadra középiskolások az Egyperceseket

2012.04.10. 14:18

Programkereső

Az Egypercesek - színpadra! pályázatra beérkezett produkciók legjobbjai mutatkozhatnak be az április 15-i gálán az Örkény Színházban.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) az író születésének 100. évfordulója tiszteletére írt ki pályázatot a 15-19 éves korosztály számára, Örkény István Egyperces novellái alapján színpadi produkciók létrehozására. A januári felhívást nagy érdeklődés kísérte, az ország legkülönbözőbb pontjairól 73 iskola jelezte részvételét az április 2-án zárult versenyre, és végül 58 produkció került elbírálás alá. A legfeljebb 10 perces színpadi játék műfaji megkötések nélkül, bármely novella felhasználásával elkészülhetett, a versenyre a produkciókról készült DVD-anyaggal lehetett nevezni. A zsűri a beküldött felvételek alapján döntött a legjobbnak ítélt előadásokról, amelyeket (összesen kilenc produkciót) bemutatnak a gálán.

Örkény Színház
Örkény Színház

Az Örkény Színházban április 15-én délután 3 órakor kezdődő gálaműsor egyben verseny is, amelyen a legjobb három előadást külön jutalmazzák könyvekkel, könyvutalványokkal, színházjegyekkel. A zsűrit Ács Piroska, az OSZMI igazgatója, Gálffi László színművész és Radnóti Zsuzsa dramaturg alkotja.

Örkény István Kossuth-díjas író, dramaturg, a Tóték és a Macskajáték alkotója, az egyperces novellák műfajának megteremtője száz éve, 1912. április 5-én született Budapesten. Születésének 100. évfordulójára emlékévet hirdettek, amelynek keretében kiállítással, emlékéremmel, egy eddig kiadatlan kisregény megjelentetésével, kisfilmes pályázattal, kávéházakba kihelyezett idegen és magyar nyelvű kötetekkel, prózamondó versennyel és színházi gálaesttel is tisztelegnek az író emléke előtt.