Konstantin

Az év legrövidebb napjának bonyodalmai

2012.04.15. 15:39

Programkereső

A Szentivánéji álom Shakespeare-féle történetet Mendelssohn népszerű kísérőzenéjével keltik életre a Pesti Magyar Színiakadémia növendékei április 21-én.

A Szentivánéji álom nyitányát Mendelssohn tizenhét éves korában írta; Shakespeare vígjátékának teljes kísérőzenéjét másfél évtizeddel későbben komponálta, s ezt 1843-ban mutatták be. A mű lényegét - a shakespeare-i tündérvilág illúziót keltő ábrázolását - már szinte gyermekként sikerült a zeneszerzőnek megragadnia: a remekmívű nyitány ezt a tündérvilágot valóban egyedülálló zenekari színekkel, gazdag ritmikus fantáziával kelti életre. De a kísérőzene többi részlete is pompásan eltalálja a mesevilág hangját. A szvit legnépszerűbb tétele a virtuóz Scherzo, amely ismét a tündérzenék Mendelssohn által megteremtett intonációját képviseli; de emlékezetes momentuma a kísérőzenének a holdvilágba borult erdő édesen vágyódó éji dala, a Notturno is; a Nászinduló Theseus és Hyppolita esküvőjén éppoly tökéletes hatást kelt, mint a valóságos házasságkötések alkalmával.

Szentivánéji álom
Szentivánéji álom

Április 21-én Mendelssohn kísérőzenéjét a Magyar Színházban a Gyüdi Sándor vezette Szegedi Szimfonikus Zenekar játssza majd, a prózai szerepeket pedig a teátrum berkein belül működő, Kovács Gábor Dénes vezette középfokú szí­nészképzést folytató művészeti szakközépiskola legkiválóbb növendékei keltik életre a Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. "A Zene titkai" című ifjúsági bérletsorozatának záró előadásaként.