Béla

Még lehet jelentkezni a Fölszállott a páva tehetségkutatóra!

2012.04.20. 18:03

Programkereső

A meghirdető szervezetek a kategóriák kiterjesztésével és a hosszabbítással kívánják elérni, hogy minél többen versenybe szállhassanak.

Az MTVA, a Duna Televízió Zrt., és a Hagyományok Háza 2012-ben Fölszállott a páva címmel népzene és néptánc tehetségkutató versenyt hirdet, amellyel tisztelegni kíván mindazok előtt, akik Bartók és Kodály szellemi örököseiként a Röpülj Pávától a Fölszállott a páva 2012-ig, az elmúlt négy évtized alatt életben tartották nemzeti kultúránk legősibb ágát, a népi kultúrát. 

A jelentkezés feltételei: 

- A versenyt a népzene és a néptánc területén tevékenykedő hagyományápoló szólisták és együttesek számára írják ki.
- Módosult a felső korhatár! A versenyen csak olyan személyek vehetnek részt, akik a tehetségkutató verseny kiírásának időpontjában már betöltötték a 16. életévüket, ugyanakkor még nem töltötték be a 35. életévüket.
- Egy személy csak egy kategóriában nevezhet. A versenyen hivatásos néptáncegyüttesek nem indulhatnak, az amatőr
- A vetélkedő szervezői a magyar nyelvterület minden hazai és határon túli régiójából számítanak együttesekre és szólistákra.
- A versenyre az autentikus magyar népzene, néptánc és népdal bármely tájegységéhez, illetve a magyarországi nemzetiségi régiók helyi hagyományaihoz kötődő produkciók jelentkezhetnek.
- Más műfajok stíluselemeit, hangszereit, motívumkészletét vagy elektronikát használó feldolgozásokkal pályázni nem lehet.
- A versenyző együttesek és szólisták továbbjutásuk esetén, a vetélkedő további fordulóira a verseny során korábban még be nem mutatott, új produkciókkal kötelesek készülni.

Kategóriák:

1. népzene
1.a népzenei szólisták
1.b hangszeres népzenei együttesek

A Kategóriák 1. pontja a következőképpen változik:

1./a. Népzenei szólisták

A népzenei szólista kategóriában egyszemélyes (hangszeres vagy énekes) műsorszámokkal lehet jelentkezni. A versenyzők fordulónként egy-egy produkcióval szerepelhetnek, legfeljebb 3 és fél perc időtartamban. Az elbírálás során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a bemutatott dallamok stílushű előadásmódja, illetve az előadó egyéni, művészi kisugárzása.

1./b. Zenekarok, hangszeregyüttesek és énekegyüttesek

Ebben a kategóriájában legfeljebb héttagú formációk indulhatnak. A versenyző zenekarok, hangszeregyüttesek vagy énekegyüttesek fordulónként egy-egy produkcióval jelentkezhetnek, legfeljebb 3 és fél perc időtartamban. A versenyprogramban elhangzó dallamok kötődhetnek egy tájegység hagyományos zenei kultúrájához, de dialektustól függetlenül más tematikához is (pl. szokásokhoz, jeles napokhoz, az emberélet fordulóihoz, katonáskodáshoz, betyárélethez stb.). Az elbírálás során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, az együttesen belüli együttműködés kidolgozottsága, a bemutatott zene stílushű előadásmódja, illetve az előadók művészi kisugárzása.

2. néptánc
2.a táncos szólisták
2.b táncospárok
2.c néptáncegyüttesek 

Zenei kíséret a táncprodukciókhoz: A selejtezők során a néptánc kategória versenyzői saját kísérőzenekaraikkal együtt is jelentkezhetnek.  

A verseny lebonyolítása:

- Selejtezők: május-június folyamán a jelentkezéssel beküldött demófelvételek alapján továbbjutott versenyzőkkel a következő helyszíneken: Gödöllő, Komárom (Szlovákia), Pécs, Miskolc, Szeged, Kolozsvár (Románia), Csíkszereda (Románia). 
- Elődöntők: 50 versenyzővel szeptember során a Hagyományok Házában.
- Középdöntők: 30 versenyzővel október folyamán, berendezett tévéstúdióban.
- Döntő: a legjobb 10 versenyzővel november-december során, élő közvetítésben a Duna Televízión.  

A verseny díjazása: 

A vetélkedő legjobb produkcióinak méltó elismeréséhez az MTVA egy ötmillió forintot tartalmazó, induló díjalapot hoz létre. Ennek bővítéséhez várják a további támogatói felajánlásokat. A Duna Televízió a díjazott előadókkal a továbbiakban külön műsorokat készít, figyelemmel kísérve a "Fölszállott a páva 2012"-t követő életüket is.

Jelentkezés:

A pályázati anyagnak tartalmaznia kell egy produkció (maximum 3 és fél perc időtartamú) demó-felvételét (mp3 vagy wma digitális formátumban, vagy analóg - audio, video - felvétel formájában), 1-3 db fotót a versenyzőről (szólistáról, zenekarról, tánccsoportról), és a kitöltött jelentkezési lapot.

A módosított jelentkezési határidő: 2012. április 30. éjfél

A jelentkezési lap megfelelő pontjai a fentiek szerint változnak!

A részletes kiírás a Hagyományok Háza honlapján olvasható, a jelentkezési lap szintén innen tölthető le.