Konstantin

Milánóban lép fel a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar

2012.04.28. 13:55

Programkereső

A tavalyi párizsi koncert után idén a horvátországi Varasdon és Milánóban is fellép a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar Vásáry Tamás Kossuth-díjas karnagy vezetésével. A koncertekre a hagyományos Ifjú Zeneművészek Nyári Akadémiáján készülnek fel a Debreceni Egyetemen.

Gaál István, a DE Tudományegyetemi Karok centrumának elnöke az akadémia debreceni sajtótájékoztatóján kifejtette: immár 12. alkalommal hirdetik meg a nyári akadémiát az egyetem Zeneművészeti Karán, de a szervezésből a városi önkormányzat is kiveszi a részét. Kiemelte, hogy idén a romló gazdasági helyzet miatt több támogató is kivonult, ám a színvonalból a szűkülő források ellenére sem engednek. Nem tehetik, hiszen a városnak egyik kulturális védjegyévé, a karnak pedig az egész éves munka csúcspontjává vált a mesterkurzus - hangsúlyozta Gaál István.

A Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar segélykoncertje 2010. július 28.
A Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar segélykoncertje 2010. július 28.

Az Ifjú Zeneművészek Nyári Akadémiájának mesterkurzusait idén július 15. és 24. között rendezik meg. Az előkészítő munka lezárult és már folynak a jelentkezések - ismertette a részleteket Váradi Judit, a kar oktatója, a rendezvény művészeti menedzsere. Hozzátette: ebben az évben 18 oktató tart kurzusokat, köztük a kar saját tanárai és vendégprofesszorok is.  Debrecenbe jön Nagy Sándor mélyhegedűs, a tokiói Musashino Akadémia vendégprofesszora, a spanyol Carillo Ferrandiz Lorenzo, a Royal Concertgebouw Orchestra of Amsterdam ütőhangszeres művésze, Dávida Tamás, az Aragón Zeneművészeti Főiskola trombita tanára, valamint számos művész Ausztriából, Németországból, Skóciából és természetesen Magyarországról is. Az ifjú zenészek szakmai előrehaladását mások mellett két karmester és hat zongoraművész segíti. Összesen tizennégy hangszeren képezhetik magukat a művészek - tette hozzá Váradi Judit.

Az elmúlt években száznál többen, általában tucatnyi országból vettek részt a mesterkurzusokon és fejlesztették tudásukat a cívisvárosban. Duffek Mihály, a Zeneművészeti Kar dékánja elmondta: nemcsak az egyetem alapításának 100. évfordulóját ünneplik idén, hiszen 150 éve indult a városban az intézményes keretek közt folyó zeneoktatás is. Véleménye szerint a nyári kurzus és az azt kísérő koncertek kínálják a legjobb lehetőséget arra, hogy az egyetem hallgatói bemutathassák tudásukat a debreceni közönségnek, egyben a karra való jelentkezések számát is növeli a színvonalas szakmai munka. Ehhez kapcsolódva közölte: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem után a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karára jelentkeztek a legtöbben felsőfokú zenei képzésre.