Klaudia

Látóhatár - a Müpa fotó- és videópályázata fiataloknak

2012.05.03. 16:55

Programkereső

A pályázatra egyetemi, főiskolai hallgatók nevezhetnek, a beküldési határidő 2012. május 21.

A pályázat célja, hogy a résztvevők az alábbi szempontok alapján a fotográfia vagy a film eszközeivel mutassák meg, milyen "Látóhatárt", perspektívát látnak maguk előtt a kultúra és társadalom vonatkozásában:

- melyek azok az értékek, amelyeknek továbbgondozása, fejlesztése - akár közzététele - pozitív változást hozhat saját jövőjüket, illetve a társadalom jövőjét illetően,
- mit adhat egy kulturális intézmény egy válság idején, milyen szerepe, küldetése lehet, hogyan teheti jobbá az emberek életét,
- miben különbözik a Müpa a többi kulturális intézménnyel összehasonlítva,
- mit jelent számukra a Müpa.

A Művészetek Palotája kívülről
A Művészetek Palotája kívülről

A Művészetek Palotája épületében történő fotózáshoz, illetve videofelvétel készítéshez pályázati azonosító szükséges, melyet minden regisztrált résztvevő a helyszínen az Információs Pultban igényelhet. A Müpa épületében 2012. április 10. és május 20. között készíthetők fotók és videók a közönségforgalmi területeken, az ott zajló eseményeken. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, a Fesztivál Színházban, a Kék teremben, az Előadóteremben és az Üvegteremben csak a Művészetek Palotája által előzetesen megadott időpontokban készíthetők épületfotók és videók.

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, a Fesztivál Színházban, a Kék teremben, az Előadóteremben és az Üvegteremben történő fotózási lehetőség időpontjáról és feltételeiről a Müpa honlapján a Hírek menüpontból informálódhatnak.

A Művészetek Palotája épületében készített videofelvételek kizárólag a pályázathoz használhatók, bármilyen, ettől eltérő célú publikációhoz a Művészetek Palotája nem járul hozzá.

Az előadásokon a kiíró nem tud fotó- és videofelvétel készítésére lehetőséget adni.

Technikai és egyéb feltételek:

- A pályázati anyagok beadása digitális formában a regisztrációt követően lehetséges.
- Mindenki csak a saját maga által készített fotókkal/videóval pályázhat.
- Egy pályázó kizárólag egy, maximum 2 perces videót, vagy fotó esetében 10 pályaművet adhat be, ami lehet egyedi kép és maximum tíz képből álló sorozat.
- Egy kép csak egyszer adható be, nem szerepelhet egyedi képként és sorozat részeként, ha mégis, az a kép vagy sorozat kizárását vonja maga után.
- Videofile típusa: amit a youtube vagy vimeo elfogad

Határidők:

Regisztráció kezdete: 2012. április 10.
Beadás (feltöltés) kezdete: 2012. április 24. 0 óra
Beadási (feltöltési) határidő: 2012. május 21., 24 óra
A zsűrizés (zárt) időpontja: 2012. május 25.

A zsűri tagjai:

Korniss Péter Kossuth- és Pulitzer-díjas fotográfus, fotóriporter - a zsűri elnöke
Lajos Tamás  operatőr, a budapesti Színház és Filmművészeti Egyetem oktatója
Réz András filmesztéta, reklámszakember
Kovács Ágnes értékesítési és marketingigazgató, Művészetek Palotája
Kovács Krisztián video-főszerkesztő, Művészetek Palotája

A zsűri mind a fotó, mind a video kategóriában egy I., egy II., egy III. díjat adhat ki. A zsűrinek joga van sorozatból kiemelkedő képet egyedi kategóriába áttenni és díjat nem kiadni.

Díjak (mind a fotó, mind a video kategóriában):

- I. díj: 50 000 Ft értékű Fuji fényképezőgép, 30 000 Ft értékű jegyvásárlási lehetőség a Müpa saját szervezésű programjaira a 2012/2013-as évadban, valamint megjelenési lehetőség a Művészetek Palotája kiadványaiban/honlapján, és fotózási lehetőség egy, a Művészetek Palotája által megjelölt koncerten, a Művészetek Palotája által megjelölt helyen.

- II. díj: 40 000 Ft értékű Fuji fényképezőgép, 25 000 Ft értékű jegyvásárlási lehetőség a Müpa saját szervezésű programjaira a 2012/2013-as évadban, valamint megjelenési lehetőség a Művészetek Palotája kiadványaiban/honlapján.

- III. díj: 30 000 Ft értékű Fuji fényképezőgép, 20 000,- Ft értékű jegyvásárlási lehetőség a Müpa saját szervezésű programjaira a 2012/2013-as évadban, valamint megjelenési lehetőség a Művészetek Palotája kiadványaiban/honlapján.

- Közönségdíj: 20 000 Ft értékű jegyvásárlási lehetőség a Müpa saját szervezésű programjaira a 2012/2013-as évadban, valamint megjelenési lehetőség a Művészetek Palotája kiadványaiban/honlapján.

A fotók, illetve videofelvétel készítésének feltételei a Művészetek Palotájában

Ünnepélyes díjátadás és a pályaművekből rendezett kiállítás megnyitója: 2012. június 7.

A részletes pályázati felhívás megtalálható a Müpa honlapjának vonatkozó oldalán.