Timót, Xénia

Fiatal magyar zenészek európai sikerei

2012.05.09. 18:50

Programkereső

A Gustav Mahler Jugendorchesternek, az EU Ifjúsági Zenekarának és az Ifjúsági Világkórusnak is vannak magyar tagjai 2012-ben.

A Magyarországon is rendszeresen tagfelvételt hirdető nemzetközi ifjúsági együttesek közül a bécsi székhelyű Gustav Mahler Jugendorchester (GMJO) már húsvéti turnéján is túl van. A csapatban Rózsa Gerda (oboa), Schütt Szabolcs (trombita), Major Bence (ütő) vettek részt magyar színekben. Az 1986-ban Claudio Abbado által alapított, 2000 óta Vladimir Ashkenazy vezetette együttes élete a nyári koncertekig sem telik eseménytelenül, hiszen az elmúlt hetekben az UNICEF nagykövetévé nevezték ki a zenekart.

Gustav Mahler Jugendsymphonieorchester (GMJO)
Gustav Mahler Jugendsymphonieorchester (GMJO)

Bár az Európai Unió Ifjúsági Zenekarát (EUYO) már 1976-ban megalapították, de csak a 2003/04-es szezontól csatlakozhattak az együtteshez az akkor csatlakozó új tagállamok, köztük Magyarország 24 évnél fiatalabb zenészei. A zenekar - amely legutóbb 2011 áprilisában adott koncertet Budapesten - 2012-es évadára négy magyar fiatal (Standi Hajnalka - hegedű, Mohai Bálint - fagott, Kett Péter - trombita, valamint a GMJO-ba is meghívást kapott ütős, Major Bence) nyert felvételt, és további 13 muzsikus tartalékosként várja a beugrási lehetőséget.

A hangszeresek mellett az énekesek számára is nyitva áll az össz-európai színtér, hiszen néhány éve az Ifjúsági Világkórus (WYCH) is tart meghallgatásokat Magyarországon. Az együttest 1989-ben a Jeunesses Musicales International a Nemzetközi Kórusszövetséggel közösen hívta életre, ma az Europa Cantat Szövetség is támogatja működését. Az évről évre más országokban megrendezésre kerülő kéthetes intenzív próbafolyamatok, és az azt követő turnék célja a  XX. századi kórusmuzsika ápolása, másrészt a mediterrán országok korális zenéjének bemutatása. 2012-ben Ciprusra, Görögországba és Törökországba jut el a kórus, és velük a két magyar szoprán, Horti Lilla és Kuzder Veronika.

Sikeres, fiatalokból álló nemzetközi együttesek működnek természetesen Magyarországon is: a Vásáry Tamás vezette Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar 2012-ben Horvátországba és Olaszországba készül, a 2011-ben Kocsis Zoltán vezetésével megalakított Eufónia Közép-Európai Ifjúsági Zenekar pedig Pécsett koncertezik majd.