Béla

Kutató színházcsinálók

2012.05.11. 09:23

Programkereső

Milyen módszerekkel és mennyire épült be az elmúlt negyven évben (többek között) Erdély Miklós és Halász Péter alkotói gyakorlata az Színház- és Filmművészeti Egyyetem (SZFE) tanítási protokolljába?

Ezt kutatja az elkövetkezendő két évben a Színház-és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolája, és a hallgatók igyekeznek rekonstruálni a magyar neoavantgárd színház- és filmművészetének gyakorlatát. Az EU-támogatás lehetővé teszi, hogy a történeti kutatásokon, a források megmentő rendszerezésén kívül olyan,művészetközeli kurzusok is létrejöjjenek, melyeken modellezni, újrajátszani lehet a magyar neo-avantgárd kísérletező elképzeléseit.

A kutatás infrastrukturális bázisaként felszerelnek egy új stúdiót, ahol az archiválás technikai lehetőségein túl a létrejövő új (emlékező) alkotások is elkészülhetnek, illetve felépíthető egy a kétéves pedagógiai programo, mely európai vendégoktatók, kurzus- és műhelyvezető előadók segítségével a magyar közelmúlt művészeti eseményeit az európai neoavantgárd tendenciákhoz kapcsolják. A támogatásnak köszönhetően új munkatársakat is alkalmazhat az inzézmény, továbbá ösztöndíjakat biztosíthat a hallgatóknak.