Béla

Örkény 100 - nagyszabású összművészeti pályázat

2012.05.26. 17:00

Programkereső

"Van egy perced? - alkoss!" A 14 és 30 év közötti fiataloknak szóló művészeti pályázatra július 15-ig lehet nevezni.

Örkény 100 logo
Örkény 100 logo

Örkény István a 20. századi magyar irodalom egyik legeredetibb hangú, megkerülhetetlen alakja. Egypercesei és drámái kivételesen széles olvasóközönség körében népszerűek és ismertek a speciális megközelítésnek köszönhetően. A  Hungarofest  és  a  Salver  Productions  Kft.,  Örkény  életművének  tágabb  körben  történő megismertetése és népszerűsítése céljából művészeti pályázatot hirdet annak érdekében, hogy fiatal  tehetségeink  és  kreatív  elméink  az  örkényi  groteszk  szemléletmód  újraértelmezésével bemutatkozhassanak  és  bekerülhessenek  a  köztudatba.  Mi  más  nyújthatna  jobb  inspirációt, mint Örkény groteszk világa?

A pályázat célja, hogy fiatal tehetségeink és kreatív elméink az örkényi groteszk szemléletmód újraértelmezésével bemutatkozhassanak és bekerülhessenek a köztudatba. Mi más nyújthatna jobb inspirációt, mint Örkény groteszk világa?

Minden olyan kulturális, művészeti alkotással lehet pályázni, amely egy adott művészeti ágat képvisel (fotóművészet, filmművészet, grafika), vagy akár a művészeti ágak közötti választóvonalak elmosódását szemlélteti, legyen szó képzőművészetről, iparművészetről, népművészetről, illetve mindezek audiovizuális megjelenítéséről.

Minden 14. életévét betöltött, 30 év alatti magyar állampolgár pályázhat már meglévő, vagy újonnan elkészített, kategóriánként legfeljebb két művészeti alkotásával.

Kategóriák:

1) Rövidfilm
2) Fotó
3) Grafika
4) Vegyes művészeti kategóriák (pl. plasztika, installáció, animáció, performansz)

Nevezési díj nincs.

A pályaműveket 2012. július 15-ig kell elkészíteni és leadni. Eredményhirdetés: 2012. július 30-ig. Az értékes díjak kiosztását követően a legjobb művészeti alkotásokat a Hungarofest kiállítja.

Az egyes kategóriák zsűrielnökei:

Rövidfilm pályázat: Szabó István filmrendező
Fotópályázat: Oravecz István fotografikus
Grafikai pályázat: Molnár Gyula egyetemi docens
Vegyes művészeti kategória:  Hungarofest Nonprofit Kft. művészeti vezetője 
Az értékelő bizottság tiszteletbeli elnöke: Radnóti Zsuzsa.

A részletes feltételeket tartalmazó pályázati kiírás az Örkény-évforduló honlapján található.