Beáta, Izolda, Lea

Kurzus tánckritikusoknak Bécsben - sürgős

2012.05.30. 10:50

Programkereső

A Critical Endeavour című programra tánccal és mozgásművészettel foglalkozó kritikusok jelentkezését várják június 1-ig.

A Jardin d'Europe program keretében a Műhely Alapítvány idén is meghirdeti a Critical Endeavour képzési programot. A program fiatal kritikusoknak kínál lehetőséget arra, hogy részt vegyenek a bécsi ImPulsTanz fesztiválon, és az ahhoz kapcsolódó nemzetközi kritikusi szemináriumon, amelyet idén Franz Anton Cramer vezet.

A program témája:

Az újságírás, a kritika hagyományos formái folyamatosan háttérbe szorulnak, a Critical Endeavour program új formák megtalálásáról, feltérképezéséről szól. A program célja, hogy segítse egy új kritikus-nemzedék kialakulását, valamint hogy nyilvánosságot biztosítson a Prix Jardin d'Europe-nak, a projekt által alapított kortárstánc produkciós díjnak. 2012-ben az ImPulsTanz Fesztivál programjához kapcsolódik a képzés, melyen a Jardin d'Europe 10 társszervező országából 1-1 fiatal kritikus vesz részt. A műhelymunka során a résztvevők egy meghívott, gyakorlott kritikus, Franz Anton Cramer (DE) irányításával dolgoznak, a fesztiválon bemutatott darabokról írnak kritikákat. Idén a project főszervezője a bécsi danceWEB. 

A kurzus célcsoportja:

A Critical Endeavour 2012 program olyan kritikusokat, újságírókat keres, akik nyitottak a tánc, a mozgásművészet újragondolására, a képzőművészet, a vizuális művészet, az online felületek és informális médiumok irányába is. A kritikus-szemináriumra olyan - angolul jól író és beszélő - tapasztalattal bíró jelentkezőket várnak, akik tájékozottak a magyar és nemzetközi kortárstánc életben, ismerősek a tánc- és performansz történet és elmélet terén, valamint van élő kapcsolatuk legalább egy hazai szakmai (online, vagy nyomtatott) lappal.

A szeminárium 2012. július 26 - augusztus 12 között kerül megrendezésre.

A program részét képezik az ún. "tandemek" (együttműködés meghívott vendégekkel, például danceWEB ösztöndíjasokkal), nyilvános beszélgetések, rögtönzött elemzések írása és különböző témák köré szervezett csoportmunka.

Részvételi díj: nincs.

A szervezők fizetik minden résztvevő utazási- és szállásköltségét, a fesztiváljegyeket, valamint 25 EUR napidíjat, 17 napra. A programon a részvétel ingyenes. A jelentkező részvétele esetén vállalja a nemzetközi műhelymunkában való részvételt, a programról szóló hazai publikáció megjelenését és egy angol nyelvű beszámoló megírását.

Jelentkezés:

A következő anyagokat kell email-en a Műhely Alapítványhoz a jardin.budapest@gmail.com címre eljuttatni:

- angol nyelvű részletes szakmai CV
- angol nyelvű motivációs levél (max.  1 oldal)
- egy magyar nyelvű, már publikált kritika valamint ennek angol nyelvű változata

Jelentkezési határidő:  2012. június 1.

Bővebb információ: www.jardindeurope.eu