Ervin

Ő lesz a következő Dudamel?

2012.06.28. 13:02

Programkereső

A mindössze tizennégy esztendős hegedűművész José Angel Salazar pályája is a venezuelai El sistema zenekari programjában kezdődött.

José Angel Salazar karrierje az 1970-es évek közepén indított kezdeményezés legújabb sikertörténete. Az El Sistema nevű ifjúsági zenekari program hallgatója kétévesen kezdett cuatrón - négyhúros apró gitáron - játszani, később ismerkedett meg a hegedűvel, nyolc esztendősen pedig már egy életre elköteleződött a klasszikus zene mellett. José Angel Salazar mára nemcsak hazája, de valószínűleg a világ legfiatalabbjaként vezényli a nála olykor kétszer idősebb zenésztársait. Indulása óta az El Sistema több százezer olyan venezuelai gyermek számára kínál ingyenes és intenzív zenei képzést, akiknek többsége rossz anyagi háttérrel rendelkezik. Ennek a programnak a keretében belül kezdte el zenei pályáját például a 31 esztendős Gustavo Dudamel is, aki ma már a Los Angeles-i Filharmonikusok zenei igazgatója.

José Angel Salazar
José Angel Salazar

"Egy 14 esztendős fiú számára igazi csodát jelent, ha egyszerre lehet zenekari karmester és iskolás diák: olyan csoda ez, amely csak Venezuelában történhet meg" - mondta a Margarita-szigeten született fiatal zenész, akinek karmesteri debütálására spontán módon került sor: egy tanári értekezlet alkalmával ragadta meg a karmesteri pálcát. Az ifjú karmester azt reméli, hogy a zene révén egy nap bejárhatja az egész világot. Addig azonban a nyelvtanulásra - Schubert-rajongóként elsőként a német nyelvre - fog koncentrálni. Iskola után mindennap késő estig próbál, és csupán a hétvégéi emlékeztetnek egy átlagos kamasz életére. A feszített munkatempó oka egyszerű: Salazar nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint, hogy egy nap a New York-i Carnegie Hallban vagy a moszkvai Nagyszínházban vezényelje zenésztársait.

A José Antonio Abreu közgazdász, politikus és zongorista által létrehozott El Sistema célja, hogy kiszakítsa a gyerekeket a szegénységből, eltávolítsa őket a kábítószerek, a bűnözés és az utcai bandák világából, azáltal, hogy zenét tanít nekik és megismerteti őket a közös muzsikálásból fakadó értékekkel. Ma már mintegy 350 ezer fiatal mintegy 180 zenekarban játszik országszerte. A program számos sikertörténetének egyike Edicson Ruiz nevéhez fűződik, aki 17 évesen lett a Berlini Filharmonikusok legfiatalabb tagja. Az El Sistema hatására hasonló ifjúsági zenekarok is alakultak már Los Angelestől kezdve Skócián át, egészen Spanyolországig.