Konrád, Tivadar

Lezárult a Comenius Program

2012.07.05. 12:45

Programkereső

Demján Sándor a magánvagyonából az elmúlt hat évben 12 037 szociálisan rászoruló hallgatót támogatott, összesen 2 milliárd 260 millió Ft összegben.

A Demján Sándor Alapítvány szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a Comenius Program keretében hat évvel ezelőtt elindított, a maga nemében egyedülálló kezdeményezés 2012. június 30-ával befejeződött. Az Alapítvány a Comenius Program keretében 2006 októberében hirdette meg öt évre szóló felsőoktatási támogatási programját, amelyet az intézmények kérésére hosszabbítottak meg egy évvel. Az alapító szándéka az volt, hogy a felsőfokú műszaki és gazdaságtudományi képzésben résztvevő hátrányos helyzetű fiatalok tanulmányaikat családi támogatás, illetve anyagi eszközök hiányában ne kényszerüljenek abbahagyni vagy felfüggeszteni.

Az első évben 7 felsőoktatási intézmény 2100 hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló nappali tagozatos hallgatója kapott pályázati úton támogatást: személyenként 10 hónapon keresztül havonta 20.000 forintot, összesen 420 millió forint összegben. 2007-től további két egyetem bevonására került sor, így már a 9 felsőoktatási intézmény 2300 hallgatója 460 millió forintot támogatást kapott. A program évről évre ismertebb és sikeresebb lett. A pályázó hallgatók száma megtöbbszöröződött, így a pályázat kiírását és elbírálását végző Hallgatói Önkormányzatok munkája és felelőssége is megnövekedett - lelkiismeretes munkájukat összefoglalójában Demján Sándor külön is megköszönte.

Demján Sándor
Demján Sándor

A bolognai képzési rendszer általánossá válása miatt a 2009/2010. évi támogatási szerződések megkötésekor a támogatási programban módosításokat kellett végrehajtani, amelyek igazodnak a felsőoktatásban végbement strukturális és finanszírozási változásokhoz - ezzel egy időben került sor a program további egy évvel történő meghosszabbítására. Így kerülhetett be a pályázati rendszerbe a mesterképzés, valamint a külföldi ösztöndíjak, illetve pályázatok finanszírozási lehetősége (külföldi ösztöndíj elnyerése esetén az Alapítvány 5 hónapon keresztül havi 200 euróval támogatta a sikeresen pályázókat). A 2009-2012. közötti években 106 hallgatóval kötött külföldi ösztöndíjszerződést az Alapítvány.

Az 1994-ben Demján Sándor magánvagyonából létrehozott Alapítvány a tehetséges, rászoruló diákok támogatása, felzárkóztatásának segítése mellett az elmúlt évek során több társadalmi szervezettel és kistérséggel is kötött együttműködéseket, illetve nevéhez fűződik a Prima Primissima Díj megalapítása, amelynek keretében az elmúlt tíz év során több mint 300 művész, tudós, sportoló részesült támogatásban.

Az Alapítvány programjának köszönhetően ma Magyarországon több mint 12 ezer felsőfokú végzettséggel rendelkező fiatal pályatársaival megegyező eséllyel kezdhette meg szakmai pályafutását és válhat a társadalom hasznos tagjává.