Csilla, Noémi

Elkezdődött az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája

2012.07.15. 11:55

Programkereső

Tizennégy hangszer, köztük rendhagyó módon népi hegedű mesterkurzuson is részt vehetnek a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karára érkezett fiatalok.

Július 15-től 24-ig immár 12. alkalommal rendezik meg a kurzusokat, amelyekre hazai tanárok mellett Japánból, Nagy-Britanniából, Ausztriából, Németországból és Spanyolországból is érkeznek oktatók Debrecenbe. A kurzusokra kilenc ország százötven hallgatója érkezik. Az idén alapításának 100. évfordulóját ünneplő Debreceni Egyetem és az alföldi város életében is rangos pozíciót vívott ki magának a rendezvény, amely egyben a kar szakmai munkáját is dicséri. Duffek Mihály, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának dékánja szerint ezt tükrözik a felvételi számaik is, hiszen 337-en jelentkeztek idén az intézménybe, és közülük 160-an első helyen jelölték meg a kart.

Kodály Zoltán Ifjúsági Zenekar
Kodály Zoltán Ifjúsági Zenekar

Idén negyedik alkalommal is Debrecenben, az akadémia idején készül fel a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar, amelyet hagyományosan Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész-karmester vezet. A zenekar munkájában idén mintegy nyolcvanan vesznek részt és a tavalyi párizsi hangversenyük után idén Milánóban is fellépnek. A hazai közönség július 24-én Kecskeméten, majd az azt követő napokban Debrecenben és Budapesten hallhatja őket. A nyári akadémia alatt Debrecenben összesen hét koncertet hallhat a közönség: a fuvola, oboa, hegedű, rezes, mélyvonós, fafúvós és ütőhangszeres gálákon mások mellett Mozart, Bach, Verdi, Vivaldi és Lajtha László munkássága elevenedik meg. A programok mindegyike ingyenesen látogatható.