Márk

Pécsi Zenei Napok - még lehet regisztrálni!

2012.07.25. 16:15

Programkereső

Baráti Kristóf, Bársony Péter, Bogányi Gergely és Várdai István, valamint Stachó László mellett Rivka Golani is tart kurzust augusztus 2-12. között!

Idén a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Művészeti Kara ad otthont a 2011-ben Tihanyban megrendezett mesterkurzusnak, s az új helyszínválasztásnak köszönhetően idén a zongora is helyet kaphatott a hangszerek sorában. A Pécsi Zenei Napokon Baráti Kristóf, Bársony Péter, Bogányi Gergely és Várdai István - a világ legjelentősebb koncertszínpadainak és zenei fesztiváljainak elismert szólistái - egy olyan igényes szakmai műhelyt hoznak létre, amely alkalmat ad a hazai és nemzetközi koncerttermekben szerzett tapasztalataik átadására, a világszerte elismert mestereiktől kapott tudás közvetítésére.

Pécsi Zenei Napok
Pécsi Zenei Napok

A nyári akadémia célkitűzései közé tartozik többek között a zenei és előadói tudatosság növelése, valamint a kreatív, hatékony munka elősegítése. A programot az egyéni hangszeres és kamarazenei órák mellett esténként hangversenyek, valamint előadások egészítik ki. A gyakorlásról, a figyelemirányítás, a célirányultság és önmagunk meghallgatásának zenei technikáiról Stachó László kamarazene-tanár, pszichológus és zenetudós tart előadásokat.

A kurzus meghirdetése után derült ki, hogy Pécsre látogat Rivka Golani brácsaművésznő és kamarapartnere, Michael Hampton zongoraművész is. Mivel Rivka Golani zsűritag lesz a szeptember 6-15. között Budapesten megrendezésre kerülő Szigeti József hegedű- és brácsaversenyen, rögtönzött egynapos kurzusa elsősorban a versenyre készülők számára "jön kapóra". A szervezők reményei szerint hasonló "megelepetéskurzusra" a jövőben is sor kerülhet.

A kurzus keretén belül, a Nemzeti Kulturális Alap és a PTE támogatásával három koncertet is rendeznek: augusztus 2-án este fél nyolctól a kurzus tanárai adnak nyitóhangversenyt, 11-én pedig a nyári akadémia zárásaként a mesterek tanítványaikkal együtt lépnek pódiumra. A Pécsi Zenei Napokon egy esti hangverseny erejéig közreműködik a nemrégiben alakult Magyar Kamarazenekar (művészeti vezető: Bánfalvi Béla) is: a koncertre 2012. augusztus 9-én, szintén este fél nyolctól kerül sor a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának Liszt Ferenc Hangversenytermében. Az elhangzó versenyművek szólóit az erre a koncertre előzetesen kiírt verseny legjobbjai adhatják elő. (A részletes műsor erre a linkre kattintva található meg.)

A kurzusokra elsősorban (felsőbb évfolyamos) zeneművészeti szakközépiskolások, zeneművészeti felsőoktatásban tanulók és fiatal művészek hangszerenként 10-10 fő jelentkezését várták (a helyet nagyon hamar beteltek), de - lévén a kurzus programjai nyilvánosak a közönség számára - passzív résztvevőnek akár egy nappal a tervezett látogatás előtt is lehet regisztrálni a pecsizeneinapok@gmail.com e-mail-címen. S hogy mennyire érdemes belekóstolni a fiatal művészek mesterkurzusaiba, arról magunk is meggyőződhettünk 2011-ben Tihanyban, miközben az alábbi videót forgattuk:

További információk a mesterkurzus honlapján, illetve Facebook-oldalán