György

Meghódítja Európát az El Sistema?

2012.07.28. 15:30

Programkereső

Négy újabb ifjúsági zenekar alakul Nagy-Britanniában a világhírű venezuelai zenepedagógiai program mintájára, és hamarosan indulhat a magyar változat pilot-projektje is.

Az El Sistema koncepciója szerint a zenekarba belépéshez nem szükséges biztos hangszeres tudás, az a lényeg, hogy az együtt zenélő gyerekek segítsenek egymásnak. Az összetartó közösség megteremtése, az egymás iránti figyelem fejlesztése, a csoportmunka és a közös öröm áll a program homlokterében, mely egyben fegyelemre tanítja a gyerekeket és növeli az önbecsülésüket. A több mint három évtizedes múltra visszatekintő rendszer sok százezer olyan venezuelai gyermek számára kínál ingyenes és intenzív zenei képzést, akiknek többsége nagyon szegény környezetből származik. A program neveltjei közül került ki többek között a 31 esztendős Gustavo Dudamel, a Los Angeles-i Filharmonikusok zenei igazgatója, aki az alábbi fotón Caracas szegénynegyedében vezényli tömegek előtt az El Sistema csúcsegyüttesét, a Simón Bolívar ifjúsági zenekart.

Gustavo Dudamel az El Sistema zenekarát vezényli Venezuelában
Gustavo Dudamel az El Sistema zenekarát vezényli Venezuelában

Az El Sistema sikertörténete ma már átlépte az országhatárokat: az Egyesült Államoktól Skócián át Spanyolországig számos hasonló ifjúsági zenekar alakult. A Nagy-Britanniában Harmony program néven futó kezdeményezés keretében 2015-ig a Gatesheadben, Leedsben, Nottinghamben, valamint Teleford és Wrekin körzetben alakuló, ingyenes képzést nyújtó ifjúsági zenekarok kapnak támogatást a brit oktatási minisztériumtól és az Angol Művészeti Tanácstól. A Julian Lloyd Webber által alapított zenei nevelő program célja a klasszikus zene segítségével változtatni a hátrányos helyzetű gyerekek életén oly módon, hogy az a környezetüknek is hasznára váljon. Korábban Liverpoolban és Londonban alakultak hasonló zenekarok. „Biztos vagyok abban, hogy a kiválasztott szervezetek átveszik az El Sistema szellemiségét. Fáradhatatlanul fognak dolgozni azon, hogy pozitív változást hozzanak a gyerekek és közösségeik életébe" - idézte Webbert a BBC hírportálja.

Mint már arról korábban beszámoltunk, a rendszer magyar viszonyokra adaptálása is megkezdődött, a tervek szerint Monoron indul el az első, roma gyerekeket megcélzó kísérleti projekt. A programot koordináló Symphonia Alapítvány munkájáról, és a távlati tervekről a kezdeményezés fő motorjával, Kupper András országgyűlési képviselőt készülő interjúnkat hamarosan olvashatják a Fidelio.hu virtuális hasábjain!