Csilla, Noémi

Magyar siker a 30. Prevezai Nemzetközi Kórusversenyen

2012.07.30. 11:48

Programkereső

A százhalombattai Chorus Matricanus Nőikar arany diplomát, karnagyuk, Fűri Anna különdíjat kapott a prevezai kórusfesztiválon.

A 30. Nemzetközi Kórusfesztivál július elején zajlott a  görög tengerparti városban. A több mint húsz éve működő nőikar korábban is járt már a versenyen: 2008-ban kategóriánkban ezüst diplomát szereztek, ezúttal nem titkolt szándékuk a még fényesebb elismerés kivívása volt. Az eseményekről Albert Melinda kórustag küldött beszámolót a Fidelio.hu számára.

A Chorus Matricanus Görögországban
A Chorus Matricanus Görögországban

"A négy napig tartó eseménysorozat nyitóceremóniával kezdődött, melyen a résztvevő kórusok ízelítőt adtak repertoárjukból. Jöttek kórusok Kanadából, Dél-Afrikából, Venezuelából, Lengyelországból, és még sokan mások, Magyarországot a Budapesti Vándorkórus is képviselte rajtunk kívül. Kis csapatunk nemzeti színű öltözetben, nemzeti lobogónkkal vonult a rendezvényre, ahol két Kodály művet adtunk elő.

Másnap mutathattuk be versenyrepertoárunkat az olasz, román és görög tagokból álló szigorú  nemzetközi zsűri előtt. A kiírásnak megfelelően állítottuk össze műsorunkat, mely sorrendben a következő volt: Tomás Luis de Victoria: Domine, non sum dignus, Pavel Csesznokov: 103. zsoltár, Orbán György: Lauda Sion, Petr Eben: De Angelis, Karai József: Sárközi karikázó (népdalfeldolgozás) - utóbbiban Zolcsákné Szabó Erika énekelt szólót. Legjobb tudásunkat beleadva, és karnagyunk korábban adott instrukcióinak megfelelően igyekeztünk énekelni. Minden darab előadása után növekedett önbizalmunk, látva kórusvezetőnk dicsérő pillantásait, biztató arckifejezését. Mikor visszatértünk kis öltözőnkbe, kirobbantak addig magunkban gyűjtögetett érzelmeink, éreztük, hogy jól sikerült a fellépésünk, de természetesen a végeredményt ekkor még nem ismertük.

Preveza városában még két rövid koncertet adtunk a hosszú hétvégén, a közönség körében nagy sikereket aratva. Majd vasárnap este a záróünnepségen felkértek bennünket, hogy 3 darabot ismét adjunk elő a versenyprogramunkból. Az előadás előtt került sor az eredményhirdetésre. Elmondhatatlan örömünkre kategóriánk legjobbjaként arany diplomát szereztünk, a zsűri kiemelte, hogy a verseny legmagasabb pontszámát értük el. Mindenki elismerően gratulált, de hátravolt még egy díj. Karnagyunk, Fűri Anna, aki 3 éve vezeti önállóan kórusunkat, a legjobb karnagynak kijáró különdíjban részesült. Ez volt az est fénypontja. Fürödtünk a sikerben, ráadásként az olasz versenybíró meghívott bennünket Arezzóba egy újabb versenyre!

Ezúton szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki támogatott bennünket az utazás megvalósításában - különösen is a Nemzeti Kulturális Alapnak, a Százhalombattai Önkormányzatnak és Vezér Mihály polgármester úrnak -, nélkülük nem vehettünk volna részt a nemzetközi versenyen. Köszönetet mondunk családunknak, akik itthonról szurkoltak nekünk, s lehetővé tették számunkra, hogy közel egy hétre távol legyünk otthonainktól. Végül a legnagyobb köszönetünket karnagyunknak, Fűri Annának szeretnénk kifejezni, aki fáradhatatlan munkájával, szervezésével lebonyolította az utazást, és minket annyira felkészített hétről hétre a próbákon, hogy az arany diplomát megszerezhettük."