Klaudia

Új tagokkal erősít a Moltopera

2012.08.08. 15:26

Programkereső

Véget értek a Moltopera Társulat meghallgatásai: húszéves tenorista, amerikai koloratúrszoprán és a Müncheni Kammeroper énekese is a csapatot erősíti már a nyártól.

Június elején két meghallgatást hirdetett a Moltopera, de a nagy érdeklődés miatt végül három alkalom is rövidnek bizonyult. A felhívásra ugyanis közel ötven énekes jelentkezett a legváltozatosabb háttérrel, életkorból és nemzetiségből. "Nagyon fontos volt számomra, hogy - a Moltopera szelleméhez híven - a mi meghallgatásunkon senki se érezhesse rosszul magát. Voltak jobbak és kevésbé felkészült jelentkezők is, de mindig igyekeztünk a 'miben vagy jó' oldaláról megközelíteni őket, és a kedvező vagy elutasító döntés mellett minden egyes énekesnek lehetősége volt megkapni a miérteket is (szigorúan a fenti szellemben)" – nyilatkozta Ágoston László, a társulat igazgatója.

Turpinszky-Gippert Béla
Turpinszky-Gippert Béla
Beeri Benjámin
Beeri Benjámin
Bojtos Luca
Bojtos Luca
Leigh Michelow
Leigh Michelow

Nemcsak a jelentkezők száma, de életkora is okozott meglepetést. A Moltopera átlagéletkora alakulásakor 24 év volt, de a jelentkezők között akadt, aki már az ötödik ikszet tölti be. "A mi hibánk, hogy nem írtunk ki felső korhatárt, de úgy gondoltuk, egyértelmű, hogy egy egyetemista-pályakezdő csapatba kiket várunk" – tette hozzá Ágoston László. A társulat azonban így is új korelnököt nyert Turpinszky Gippert Béla személyében. A harmincas éveinek elején járó hőstenor Olaszországból tért haza nemrégiben, és nagy segítséget jelenthet a Moltopera romantikus repertoárbővítése során. Szintén a (leendő) romantikus hangok közé tartozik a 13 évvel fiatalabb Beeri Benjámin. "Beni belépett az ajtón, és közölte, hogy bár végzett konzit trombita szakon, énekelni még alig tanult. A darabot nem tudta fejből, és kottája is csak egy volt. Nem tudtuk komolyan venni, de amikor elkezdett énekelni, nagyot néztünk. Egy hónappal később közel maximális pontszámmal vették fel a Zeneakadémiára" – emlékezett vissza a szintén még csak 26 éves direktor.

A társulat benjáminja azonban az 1992 decemberében született Bojtos Luca lett. Az alig húszéves lírai szoprán augusztus 11-én Papagenaként debütál majd a Moltopera Varázsfuvola-előadásán a Sziget fesztiválon, szeptembertől pedig a szegedi énekesképzésben vesz majd részt. Ilyen környezetben már szinte tapasztalt szólistának számít Balogh Eszter, Foki Dániel, Nyakas Orsolya, Vida Anikó és Leigh Michelow - utóbbi hölgy az Amerikai Egyesült Államokban született és tanulmányait a Salzburgi Mozarteumban Barbara Bonney vezetésével végezte.

Balogh Eszter
Balogh Eszter
Foki Dániel
Foki Dániel
Nyakas Orsolya
Nyakas Orsolya
Vida Anikó
Vida Anikó

Az ő bemutatkozásuk még egyelőre várat magára, de a többiek Gódor Erzsébet hárfaművésszel és a "régi" tagokkal kiegészülve mind hallhatóak lesznek a társulat szeptember 15-i Moltopera Reloaded – bemutatkoznak az új tagok című koncertjén a Nádor Teremben. Az ősz első Moltopera-koncertje pedig szeptember 1-jén lesz az Aranytíz Kultúrházban. Sipos Marianna és Dani Dávid áriaestje egyben remek felkészülési alkalom az ARD-versenyre nemrég kijutott szopránénekesnő és a meghallgatásra készülő mélybasszus számára. A még nem egészen egyéves Moltoperára tehát zsúfolt hónapok várnak, a megújult-kibővült társulat új bemutatkozó koncertjét pedig november elejére ígérik.