Emőke

Javában folynak a Noé bárkája próbái

2012.08.14. 13:25

Programkereső

Szeptember elején kétszer lesz látható a Müpában Britten gyermekoperája. A zeneiskolásokból álló zenekar próbáján jártunk. GALÉRIA

A 2012-es Budapesti Mahler-ünnep keretében tűzik műsorra szeptember 5-én és 7-én Britten Noé bárkája című gyermekoperáját. Az előadók: a Budapesti Énekes Iskola szólistái és kórusa, a Zeneiskolák Országos Szövetsége által szervezett gyerekzenekar, valamint a Budapesti Fesztiválzenekar hangszeresei, továbbá Gergye Krisztián, és az előadás rendező-karmestere,  Philipp György reményei szerint a közönséget is sikerül majd egy kis éneklésbe bevonni. A próbák még a nyári szünet előtt kezdődtek, és augusztus második hetétől folytatódtak, de míg június közepén az énekesek összpróbáján jártunk, most a zeneiskolásokból toborzott alkalmi zenekart lestük meg, s a Deák-Diák iskola tornatermében már a leendő díszlet néhány elemét is felfedezhettük.

"Az ószövetségi vízözön-történetet elbeszélő opera számára Benjamin Britten elképzelése szerint egy templom vagy egy nagy csarnok az ideális helyszín. A mű ősbemutatóját 1958-ban, az Aldeburghi Fesztivál keretében, az orfordi templomban tartották az Angol Nemzeti Opera művészei és amatőr gyermekénekesek közreműködésével. A gyermekszereplők mellett a hangszeresek többsége is amatőr volt, a zenekarban csupán néhány hivatásos muzsikus játszott. Britten virtuózan hangszerelt - kis zenekart alkalmazó - partitúrája briliáns példája annak, hogy miként lehet visszafogott hangszeres és vokális igényekkel, amatőröket és profikat közös munkára bírva igen hatásos zenés színházat létrehozni" - írja a Noé bárkájáról a Budapesti Mahler-ünnep műsorismertetője. Az eddig látottak és hallottak alapján minden remény megvan rá, hogy a Müpa Fesztivál Színházában is hatásos előadás szülessen Philipp György irányításával, és erről a Fidelio.hu olvasói még a premier előtt meggyőződhetnek, ugyanis hamarosan újabb részleteket tudhatunk meg a "kapitánytól", az első összpróbáról pedig videóval jelentkezünk.