József, Bánk

Batta András: "Bővelkedünk a tehetségekben"

2012.09.03. 13:21

Programkereső

A Müpa kiemelkedő zeneakadémistákat bemutató sorozata, a Gradus ad Parnassum két őszi koncertjén a legkiválóbb fúvós és vonós hallgatók kapnak fellépési lehetőséget az Üvegteremben.

"A Zeneakadémia minden hallgatója tehetséges, legföljebb a megszerzett tudás és a művészi érettség tekintetében különböznek" - vallja Batta András, az intézmény rektora. Nem véletlenül, hiszen a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tehetséggondozó programjai túlzás nélkül egyedülállónak mondhatók. A legendás Rendkívüli Tehetségek osztályába - ahonnan olyan kiválóságoknak indult el a pályafutása, mint Kelemen Barnabás, Bogányi Gergely, vagy éppen Banda Ádám - már tíz-tizenhárom éves korban be lehet kerülni. Az egyetemi évfolyamokon pedig az igen komoly szűrőnek számító felvételit követően a rendszeres tanszaki koncertek, valamint a különféle hazai és nemzetközi versenyeken elért eredmények révén "az első egy-két évben kiderül, kire érdemes igazán odafigyelni" - magyarázza Batta András, s hozzáteszi: "hála Istennek, bővelkedünk a kiemelkedő tehetségekben." 

dr. Batta András
dr. Batta András

Felismerve azonban, hogy az igazán sikeres pályafutáshoz elengedhetetlenek a hangok világán kívüli alapos ismeretek is, és mindenekelőtt gyakorlati tapasztalatokra is szert kell tenni, a bontakozó tehetségek számára néhány évvel ezelőtt speciális képzést indított a Liszt Akadémia. A tanáraik ajánlására, de független zsűri által kiválasztott tucatnyi hallgató számára olyan kurzusokat szerveztek, amelyeken szakértő előadók vezetésével az önismeret, az etikett, a magyar és a nemzetközi zenei intézményrendszer, a pályázatírás, valamint az alapvető pénzügyi és jogi ismeretek területén is elmélyedhettek a hallgatók. A kurzusokhoz természetesen hangversenyek is csatlakoztak, amelyek keretében a fiatalok rátermettségüket bizonyíthatták, s újonnan szerzett ismereteiket kamatoztathatták.

A program sikeréhez a Müpa is tevékenyen hozzájárult, hiszen az előző évadban az Üvegteremben rendezték meg azt a koncertsorozatot, amelyen a fiatalok bemutatkozhattak. "A Zeneakadémia karrier-programjának szerves része, hogy kapcsolatot - hidakat - építsünk azokkal az intézményekkel és zenei együttesekkel, amelyek a Zeneakadémia legjobb növendékeire építhetik a jövőjüket. A kapcsolat tehát kölcsönös, ezért is van kitüntetett jelentősége az együttműködésnek, ami a Zeneakadémia és a Müpa esetében már közmondásos" - hangsúlyozza a rektor. A Hangulatkoncertekből kinőtt közös sorozat természetesen a Művészetek Palotájának is előnyös, hiszen a délutáni időpontokban megrendezett ingyenes, de rendkívül magas színvonalú hangversenyeken azok is részt vehetnek, akik az esti nagykoncertekre életkorukból adódóan, vagy korlátozott lehetőségeik miatt nem tudnának eljutni.

Siket István és Könyves-Tóth Mihály (montázs: Fidelio.hu)
Siket István és Könyves-Tóth Mihály (montázs: Fidelio.hu)

Bár a speciális képzés egyelőre véget ért, a nagy érdeklődésre való tekintettel a Gradus ad Parnassum sorozat folytatódik a 2012/13-as évadban is, méghozzá a Zeneakadémia egyes tanszékei legkiválóbb hallgatóinak bemutatásával. Elsőként szeptember 19-én a fúvósok, majd október 17-én a vonósok kapnak lehetőséget. A sorrend nem véletlen: noha a fa- és rézfúvós hangszereken játszó növendékek kevésbé támaszkodhatnak a Zeneakadémia világszerte ismert és elismert iskolateremtő mestereinek szellemi hagyatékára, az utóbbi években igencsak felzárkóztak a vonósok és a billentyűsök mellé. "Ha a versenyeredményeket nézzük, szinte biztos, hogy a Fúvós Hangszerek Tanszéke az Akadémia leghatékonyabb részlege" - mondja büszkén Batta András.

Bár a két koncert fellépőinek névsora lapzártakor még nem volt ismert, nem tévedhetünk túl nagyot, ha feltételezzük, hogy az elmúlt év versenygyőzteseinek köréből kerülnek majd ki a szólóban és kamara-formációkban bemutatkozó fiatalok. A legfrissebb díjakat az Ulmi Nemzetközi Trombitaversenyről hozta el Siket István, illetve a tavaly a Debreceni országos 34. Rézfúvós, Ütőhangszeres Találkozó és Verseny első díját és különdíját elnyerő Könyves Tóth-Mihály. A kürtös hallgatók közül Börzsönyi Máté 2012-ben az AUDIMozart! versenyen, 2011-ben az olaszországi Chieriben megrendezett nemzetközi zenei versenyen ért el első helyezést - ugyanitt Szkordilisz Emília szintén első lett az oboisták között. A fiatal művészek karrierjének elindítását segítő Gundel Művészeti Díj 2012-es kitüntetettjei között találjuk Bán Máté fuvolistát, aki 2011 decemberében az újvidéki Anton Eberst Nemzetközi Fuvolaversenyen, 2012 júniusában a Szabó Csaba Emlékversenyen ért el kiemelkedő helyezést évfolyamtársával, Kerner Máriával együtt. A Dévai Nemzetközi Zenei Versenyen pedig Antal Szabolcs és Vicze Alexandra klarinét szakos hallgatók nyertek megosztott első díjat idén májusban.

Devich Gergely
Devich Gergely

Ami a vonós tehetségeket illeti, az Előkészítő Tagozat legfiatalabbjai közül is kiemelkedik az 1998-ban született Králik Abigél, aki még zeneiskolásként végignyerte az összes korosztályos hegedűversenyt, majd - immár Perényi Eszter növendékeként - 2012 tavaszán a Talents for Europe tehetségkutatón kapott első díjat, és felvételt nyert Itzhak Perlman nyári zenei programjába. 2012 őszén kezdi meg tanulmányait a rendkívüli tehetségek osztályában a szintén tizennégy éves Devich Gergely, aki 2012 tavaszán már a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben is bemutatkozhatott a Szent István Király Szimfonikus Zenekar szólistájaként. Az egyetemisták között a Zeneakadémia égisze alakult legendás kvartettek nyomdokain haladó Nyári Vonósnégyes - Nyári László, Guttman Mátyás (hegedű), Berki László (brácsa), Balázs István (cselló) - tette le névjegyét az elmúlt évben, hiszen 2011-ben és 2012-ben is elnyerték az Országos Dohnányi Ernő Kamarazene-találkozó és verseny kiemelt díját. S minden bizonnyal ott lesznek az október 17-i koncerten azok a hallgatók is, akik a szeptember 6-15. között megrendezendő Szigeti József Nemzetközi Hegedű- és Brácsaversenyen a legjobb eredményt elérik.

A Gradus ad Parnassum sorozat a fúvósok és a vonósok koncertjei után november 21-én jelentkezik legközelebb, amikor a csembaló, gitár, hárfa és harmonika tanszak kiválóságai mutatkozhatnak be. S a folytatatás? A jövő zenéje!