Sándor, Ede

Matheidesz Réka: "A precizitás és a kreativitás együtt kell, hogy jelen legyen"

2012.09.06. 14:08

Programkereső

A Budapesti Kommunikációs Főiskolán idén szeptemberben induló diplomások számára meghirdetett szakirányú továbbképzései között a legfrissebb a Kreatív event menedzsment (KEM) képzés, melyet az aktuális piaci körülmények hatására indítanak el. A tantárgyak olyan témákat fednek le többek között, mint a kulturális marketing, az eseménykommunikáció, vagy a különböző médiaesemények elemzése. A képzésre térítésmentesen is be lehet kerülni egy kreatív pályázat elnyerésével, ahol a feladat az itthon műfajteremtő és mára megkerülhetetlen kulturális fórummá váló WAMP-pal kapcsolatos. A design vásár nemzetközi kapcsolatokért és projektekért felelős ügyvezetőjét, Matheidesz Rékát a pályázat részletei mellett arról is kérdeztük, mihez kezdjen egy közgazdász, ha a design a mindene?

- A "Mutasd magad lelKEM!" pályázat kiírói a havonta megrendezett WAMP-on megjelenő Port.hu Színpad programjának kialakítására várnak ötleteket, melyen többszöri fellépő lesz a Moltopera társulat is. Mi a célotok az együttműködéssel?

- A vásár ma már nem csupán egy vásárlási fórum, hanem találkozási pont, kulturális és design fórum is, ahol nemcsak alkotók és vásárlók, de budapestiek, turisták, kreatív szakemberek, bringások és családosok futnak össze. A kulturális programokkal ezt a közösségi életérzést szeretnénk erősíteni. 

- A KEM képzés pályázatának egyik különdíjaként három hónapos szakmai gyakorlatot lehet nálatok eltölteni. Mire számíthat, aki hozzátok kerül?

- A WAMP egy kis csapat, ezért sokféle munkakört és a teljes munkafolyamatot is megismerheti az, aki elnyeri az ösztöndíjat. Lehetősége lesz minden munkakörbe betekinteni a kommunikációtól a rendezvényszervezésig. Azért nehéz az utóbbi terület, mert a precizitás és a kreativitás együtt kell, hogy jelen legyen - hiszen csak akkor lesz jó a végeredmény. Az összetettség persze a dolog szépsége is.

Matheidesz Réka, WAMP
Matheidesz Réka, WAMP

- Mint a pályázatokat elbíráló szakmai zsűri tagja, te mit vársz leginkább a beérkező pályaművektől? Számodra mi a legfontosabb?

- Én olyan munkákat látnék szívesen, melyekből látszik, hogy már egy meglévő rendezvény brand arculatához keresünk hozzáadott értéket. Ugyanakkor újszerű gondolatokat is várunk, melyek túl tudnak mutatni az eddigieken.

- A WAMP-ra amúgy is jellemző a folyamatos fejlődés. A vásárok mellett létezik például már WAMP+ a kivételesen magas színvonalú designerek bemutatására, de lett gasztro szekciótok is (Spájz). Az újítással kapcsolatos ez a pályázat is?

- A WAMP jelenleg egy fejlődési szakaszban van, sok szempontból készülünk most újításra. Szeretnénk, ha a vásárok gyakrabban kerülnének megrendezésre, ha többféle kiállító venne részt rajtuk. Ugyanakkor fontosnak tartjuk a programok és szolgáltatások színvonalának folyamatos emelését is. Ezt a folyamatot erősíti az együttműködés.

- Milyen tervekről van szó például?

- Az októberi Design Hét Budapest idején megrendezésre kerülő WAMP új helyszínen, a Dorottya Palotában, nagyon patinás falak között kerül megrendezésre. Nagyon sok egyéb programmal is készülünk, a terveink között szerepel az is, hogy egy állandó helyet keressünk a WAMP-nak.

Matheidesz Réka, WAMP
Matheidesz Réka, WAMP

- A válság ellenére az elmúlt években egyre több képző-és iparművészeti vásár bukkan fel. Az ételek mellett a design és a környezettudatos életmód (például biciklizés) kapcsolata is trenddé vált - hogyan veszitek fel a versenyt az itthon egyre bővülő piaccal?

- Egy piacgazdaságban teljesen természetes dolog, hogyha egy dolog sikeres és jól működik, akkor azt mások is követni fogják. Így van ez a vásárokkal is. Egy ilyen versenyhelyzetben nekünk is másképp kell viselkednünk, mintha csak egyedül lennénk a piacon - de ez inspiráló is. Egyrészt ennek a jelenségnek az eredményeként ismertük fel, hogy szakmai befektetőt kell bevonnunk egy látványos fejlődés felmutatásához. 2012 júliusában Gerendai Károly így csatlakozott a WAMP-hoz, most közösen tervezzük a márka jövőbeni fejlődését. Másrészt a kis szereplők számának növekedése is a válságnak köszönhető.

- Térjünk át a te történetedre. Végzettséged szerint közgazdász vagy - amikor lediplomáztál, a design iránti érdeklődésed miatt választottál volna egy ilyen típusú továbbképzést, mint a KEM?

- Nehéz ezt utólag megmondani. Amikor végeztem az egyetemen (1998) uniós karrierre készültem. Még egy nemzetközi posztgraduális képzést is elvégeztem, ami tulajdonképpen a Brüsszeli bürokraták elitképzője, egyenes út a Bizottsághoz (College of Europe). Több nyelven beszélek és érdekelt a diplomácia, a közösségi jog, egyértelműnek tűnt a választás és sokáig nagyon jól is éreztem magam benne. Nagyon izgalmas időszak volt, sokat tanultam. A WAMP egy véletlen jött fordulat volt az életemben, valami olyasmi, mint a nagy szerelmek. Egyszer csak váratlanul belevágtunk és rögtön éreztem, hogy ez az, amire mindig is vágytam. Talán a WAMP indítása után hasznos lett volna egy képzés, hogy megérzések helyett tudatosabban tudjunk bizonyos döntéseket meghozni.

Kreatív event menedzsment
Kreatív event menedzsment

- Hogyan tudtad hasznosítani a design vásár szervezésével kapcsolatban az említett tapasztalataidat?

- Korábbi munkámban nagyon sok olyan készséget tanultam meg, ami bármelyik munkakörben hasznos lehet, mivel alapvetően projektmenedzsmenttel foglalkoztam. Tulajdonképpen most is ezt teszem: egy nagy és azon belül több kisebb projektet menedzselek, csak kicsit összetettebb módón. Magasabb benne a kommunikáció és a brandépítés aránya, mint korábban, de ügyvezetőként a költségvetést is felügyelem, együttműködéseket kötök. A nemzetközi környezettől és a munkakultúrából nagyon sokat tanultam - együttműködési modelleket, munkamorált. Azt gondolom, a munkához való hozzáállásban nagy fejlődési lehetőség van ma Magyarországon, ez az egyik legfontosabb terület.

A BKF és az Arts & Business Kft. Kreatív event menedzsment szakirányú továbbképzésére 2012. szeptember 10-ig lehet jelentkezni. Ha szeretnél a képzésben tandíjmentesen részt venni, jelentkezz szeptember 10-ig a "Mutasd magad lelKEM!" pályázatra is, melynek nyertese ráadásként meg is valósíthatja projekt-ötletét. A feladat a PORT.hu Színpad koncepciójának (program struktúrájának) és megjelenésének megtervezése a WAMP-on, amelyen fellép a Moltopera is. A KEM-képzésről és a pályázatról mindent megtudhatsz a Kreatív Event Menedzser Facebook applikációra kattintva is!