György

A kultúra ügynökei Budapesten

2012.10.24. 10:32

Programkereső

A budapesti Goethe Intézet és a Művészetek Palotája október 27-i rendezvényén a legeredetibb művészoktatási projektekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A német és magyar szakértők részvételével megrendezésre kerülő összejövetel középpontjában a több művészeti ágat felölelő projektek állnak. A művészetoktatásra szélesebb rálátást kínáló rendezvény vázát az oktatási és kulturális intézmények példaértékű programjai adják, de a prezentációk és a vitafórumok mellett kiscsoportos kerekasztal-beszélgetések során személyes tapasztalatcserére is lehetőség nyílik. Az egynapos rendezvény délelőtt tíz órakor Jutta Gehring, a Budapesti Goethe Intézet igazgatójának és Káel Csaba a Müpa vezérigazgatójának köszöntésével kezdődik a Művészetek Palotája Előadótermében, amit egy másfél órás szekció követ German Kinga, a MOME Elméleti Intézetének egyetemi adjunktusának moderálásával.

A Müpa épülete
A Müpa épülete

Elsőként a zeneközvetítés iránt elkötelezett "netzwerk junge ohren" (Minőség fiatal füleknek) nevű egyesület projektjeit ismertetik. A szervezet a zenei élet európai tendenciának figyelve többek között olyan projektek elindítására törekszik, melyek szélesítik a fiataloknak szóló zenei kínálatot. A szekció második felében Hemrik László, a Ludwig Múzeum múzeumpedagógiai osztályvezetője és Körmendy Zsolt, a Müpa ifjúsági szakreferense a két intézet által rendezett nyári gyerektábor tapasztalatairól fog beszámolni. A kezdeményezéshez, amit korábban évekig a Lumu szervezett, idén nyáron kapcsolódtak be először a Müpa szervezői is, kibővítve ezzel a tábor profilját képzőművészettől a koncertteremi ismeretekig.

Az előadásokat szintén másfél órás időtartamú, kávézással egybekötött kerekasztal-beszélgetések követik, mely során a személyes tapasztalatcserék mellett a végkövetkeztetések levonására és a korábban elhangzott előadások összegzésére is sor kerül. A második szekció az ebédszünet után délután kettő órakor veszi kezdetét, mely során többek között két-két nem mindennapi, brémai kiállítással és performansszal is megismerkedhetnek meg az érdeklődők. A projektben, amiről Lájer Veronika művészettörténész fog beszámolni, művészek, kurátorok és kulturális menedzserek azzal a célkitűzéssel dolgoztak együtt, hogy közelebb hozzák a képzőművészetet a felsőoktatásban résztvevő hallgatókhoz.

A délután második felében a hazai művészetoktatás helyzetéről és a jelenleg is futó legjelentősebb projektekről hallhatunk előadásokat. A Yehudi Menuhin által közel húsz esztendeje elindított, az elfogadásra és kreativitásra a művészeteken keresztül nevelő összművészeti iskolai programról hazai helyzetéről Kravalik Brigitta, a Mus-e program operatív vezetője fog beszélni, de a rendezvényen Romankovics Edit előadásával bemutatkozik a KÁVA kulturális műhely Gubanc című résztvevői színházi programjai is. A projekt során a színházat közösségi térként használva a színészek nemcsak együtt játszanak a résztvevő gyerekekkel és szülőkkel, hanem közösen is gondolkodnak a darab központi kérdésfelvetéseinek lehetséges válaszairól. A rendezvény a Nemzeti Színházban drámapedagógiai bemutatásával zárul, amit Perczel Enikő, a színház dramaturg-fordítója ismertet a hallgatósággal.