Zita, Mariann

Kezdődik a Segítség, komolyzene!

2012.11.10. 15:55

Programkereső

Beck Zoltán, a 30Y együttes frontembere lesz a házigazdája ebben az évadban a pécsi Pannon Filharmonikusok szombaton kezdődő beavató sorozatának.

Az Artisjus-díjas zenészre, a Pécsi Tudományegyetem oktatójára stílusteremtő szövegírói, előadóművészi tevékenysége, valamint széles látóköre, magas szintű társadalmi ismeretei okán esett a választás. A Pannon Filharmonikusok szerint Beck Zoltán érdekes, izgalmas kérdéseket vet fel a koncertek alatt, a személye pedig közelebb hozza a fiatalokat a komolyzene műfajához. "A megújuló Segítség, komolyzene a házigazdák kiválasztásában is tükrözni kívánja a zenekar szándékát: mind a fiatalokhoz, mind az idősebb generációhoz szólni, hiszen a komolyzene mindenkihez szól, és mindenkit megszólít. Arra bíztatok mindenkit, hogy legyen nyitott, és engedje, hogy az ő életéhez is hozzátartozzon a klasszikus zene és annak pécsi otthona, a Kodály Központ"- mondta Horváth Zsolt igazgató.

Segítség, komolyzene! Beck Zoltán és Gönczy László
Segítség, komolyzene! Beck Zoltán és Gönczy László

A 2012/2013-as évad Segítség, komolyzene! című beavató sorozata hat alkalommal nyújt lehetőséget a klasszikus zenével való ismerkedésre. Beck Zoltán a műsoron szereplő művekkel kapcsolatban olyan kérdéseket tesz fel Gönczy László zenetudósnak és Vass Andrásnak, a filharmonikusok állandó karmesterének, amelyek bármely, a komolyzenében még járatlan hallgatóban is megfogalmazódhatnak. A hangverseny második felében a zenekaré a főszerep, ekkor egyben hallhatók az első részben kielemzett művek.
A 30Y frontembere komolyzenei koncertekre viszonylag ritkán jár, klasszikus zenei műveltségét aligha mondaná kielégítőnek vagy széleskörűnek. A "laikus" kérdező szerepet azonban nagyon komolyan veszi, a művekkel kapcsolatosan olvas, meghallgatja őket, tudását komolyzenészektől szerzett információkkal gyarapítja.  A Pannon Filharmonikusok 2006-ban indult beavató sorozatára az első évadban valamivel több, mint félezren, 2010/2011-ben már 2860-an voltak kíváncsiak - ezt a sikerszériát folytathatja Beck Zoltán.