Eleonóra

Lezárult a KÉPZŐ nevű diákpályázat

2012.11.28. 12:45

Programkereső

Nem várt sikert hozott a Diákhitel Központ Zrt. "KÉPZŐ" festészeti, grafikai és fotóművészeti pályázata, amelyre közel 300 pályázó jelentkezett társadalmi egyenlőtlenségeket megjelenítő képi alkotásaival. A szakmai zsűri által legnívósabbnak ítélt alkotások december 9-ig a nagyközönség számára is megtekinthetők az A38 Hajó kiállítótermében.

Egyetemisták mellett középiskolások is szép számmal képviseltették magukat a Diákhitel Központ Zrt. KÉPZŐ elnevezésű festészeti, grafikai és fotóművészeti pályázatán. A szociális érzékenység témáját feldolgozó közel 900 beérkezett pályamű azt bizonyítja, hogy a fiataloknak igenis van véleményük az őket körülvevő világról és annak visszásságairól. A pályázatra a magyarországi közép- és felsőfokú oktatási intézmények diákjai és hallgatói jelentkezhettek bármely festészeti, grafikai vagy fotóművészeti alkotással, ami ezeket a problémákat jeleníti meg művészi eszközökkel.

A38 hajó
A38 hajó

Az alkotásokat háromfős előzsűri (Horváth Judit, az A38 Hajó kiállítótermének vezetője, Máriás Béla képzőművész-író és Tóth Andrej grafikusművész) véleményezte, a helyezetteket pedig a KÉPZŐ fővédnöke, Kollár-Klemencz László zenész-filmrendező választotta ki. "Sok jó pillanatot kaptam a képektől, a sok szabadságkereső, korlátoktól mentes alkotástól és az alkotás mögötti kis életekről, alkotókról, az őket körülvevő emberekről, környezetükről, ami minden egyes kép mögül felsejlik. Jó volt látni azokat az éles, nyers kritikákat mindenről, ami ma körülvesz bennünket. Köszönöm, hogy ezeken a képeken keresztül bepillantást nyerhettem a mai fiatal feltörekvő képzőművészek munkáiba." - mondta el Kollár-Klemencz László, a KÉPZŐ fővédnöke.

Képző díjazottak
Képző díjazottak

A Diákhitel Központ Zrt. KÉPZŐ pályázatának első díját, és a vele járó 500 000 forintos jutalmat Fekete Lívia, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatója nyerte el, Gabrielle d'Estrées című munkájáért. A második díjat és az azzal járó 300 000 forintot Koleszár Kata, a magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatója kapta, Barátnők című munkájáért. Harmadik helyezett lett, ezzel együtt 200 000 forintban részesült Székely Beáta, a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatója, Medvetáncosok című képével. A Diákhitel Központ Zrt. az A38 Hajó közreműködésével a legjobb húsz pályaműből kiállítást szervezett, amelyet november 26. és december 9. között tekinthetnek meg az érdeklődők az A38 Hajó Kiállítótermében.

Fekete Lívia: Gabrielle d'Estrées - KÉPZŐ Pályázat
Fekete Lívia: Gabrielle d'Estrées - KÉPZŐ Pályázat
Koleszár Kata: Barátnők -  KÉPZŐ Pályázat
Koleszár Kata: Barátnők - KÉPZŐ Pályázat
Székely Beáta: Medcetáncosok - KÉPZŐ Pályázat
Székely Beáta: Medcetáncosok - KÉPZŐ Pályázat