Ágnes

Ha megszólalnak a Hallgatók - irodalmi pályázat

2013.01.24. 13:00

Programkereső

A Magyar Hallgatói Antológiába február 8-ig várják a felsőoktatásban tanuló hallgatók verseit határainkon innen és túl.

Hiánypótló, határokon átívelő irodalmi vállalkozásba fogott a Veszprémi Egyetem Hallgatói Alapítvány (VEHA) a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával. Az alapítvány célul tűzte ki az irodalom iránt fogékony hallgatók műveinek egy kötetben történő megjelentetését.

A program során verset küldhet be minden magyarországi felsőoktatásban tanuló hallgató magyar, illetve amennyiben a szerző valamely nemzetiséghez tartozik, úgy a nemzeti kisebbség nyelvén is, valamint a Magyarország határain kívül jelenleg felsőoktatásban tanuló magyar anyanyelvű hallgatók is.

A Veszprémi Egyetem Hallgatói Alapítvány (VEHA) éppen 15 évvel ezelőtt vállalta fel, hogy létrehozza Magyarország olyan versgyűjteményét, melynek művei felsőoktatásban tanuló tollából származnak. A múlt tisztelete, az akkori pozitív fogadtatás és napjaink értékszemlélete újraélesztette azt az igényt, hogy a megkezdett programot folytatva lehetőségeikhez mérten korunk új, leendő szerzőinek tollából ismét egy csokrot állítsanak össze, adták hírül a VEHA honlapján a szerkesztők.

A most megvalósuló gyűjtemény a mai egyetemi és főiskolai hallgatók verseinek válogatott kiadása, melyeket így egy helyen találhatna meg a versszerető, illetve a versolvasással most ismerkedő közönség. A szerkesztők remélik, hogy mivel a szerzők mai egyetemi és főiskolai hallgatók, így elsősorban az őket érintő és foglalkoztató kérdésekről íródnak ezek a versek, és a hallgatótársak nagyobb érdeklődéssel és megértéssel olvashatják majd a kötetet, ezáltal pedig kedvet kaphatnak más költők verseinek megismeréséhez is.

A beérkezett műveket neves irodalmárokból és művészekből álló szakmai zsűri bírálja el. Az antológia tervezett megjelenési ideje a 2013-as év tavasza.

Jelentkezni már kiadott, vagy még publikálatlan verssel az antologia@veha.hu e-mail címen lehet. A pályaművek témája bármi lehet. Egy szerző több verssel is pályázhat. Terjedelmi megkötés és pályázati díj nincs!

A beérkezett műveket neves irodalmárokból és művészekből álló szakmai zsűri bírálja el. A Magyar Hallgatói Antológia bemutatására a tervek szerint a 2013. évi 84. Ünnepi Könyvhéten is sor kerül Székesfehérváron.

További részletek és jelentkezési lap a veha.hu/antologia oldalon.

A pályaművek beküldési határideje: 2013. február 8.